Polonia și Ungaria, confruntate încă cu inundațiile. În alte țări central-europene, apele se retrag

Râul Bystrzyca, afluent al Oderului, ieșit din albie la periferia Wrocławului, pe 18 septembrie.

Nivelul apei pe râul Oder, care trece prin orașul polonez Wrocław, a crescut peste noapte și se preconizează că va rămâne ridicat pentru o perioadă de timp, a declarat joi dimineață Institutul Meteorologic polonez, citat de agenția dpa.

Nivelul apei la stația de măsurare Trestno, chiar în afara orașului cu 630.000 de locuitori, era stabil la 6,31 metri. De obicei, apa are o înălțime puțin peste 3 metri.

Valul actual de inundații este totuși mai scăzut decât în timpul inundației din 1997, când nivelul apei a atins 7,24 metri în oraș.

Însă prim-ministrul Donald Tusk a avertizat împotriva subestimării gravității situației, afirmând că este „prea devreme pentru a proclama victoria”.

Afluenții umflați ai Oderului din sud-vestul Poloniei rămân un motiv de îngrijorare.

În comunitatea Marszowice din Wrocław, locuitorii au ajutat serviciile de urgență să acopere cu saci de nisip două scurgeri în digul de-a lungul afluentului Bystrzyca peste noapte.

Apele Oderului și ale afluenților săi ar putea rămâne ridicate până luni, au declarat meteorologii.

Imagine din satelit arătând inundațiile în regiunea orașului ceh Ostrava, pe 17 septembrie.

Între timp, liderii țărilor cele mai afectate de Ciclonul Boris la sfârșitul săptămânii se întâlnesc joi în Polonia cu șefa Comisiei Europene, pentru a discutat compensațiile pe care le-ar putea oferi UE.

Situația s-a ameliorat în multe din zonele afectate după ce ploile au încetat, iar oamenii se străduiesc să înlăture urmările. Apa Dunării continuă să crească însă în Ungaria.

Bilanțul furtunii care a lovit Europa Centrală și de Est în ultimele zile a crescut miercuri la 24 de morți. Potrivit AFP, au murit cinci persoane în Austria, șapte în Polonia, șapte în România și cinci în Republica Cehă.

Întâlnirea despre urmări, la care participă premierul polonez Donald Tusk, premierul ceh Petr Fiala, slovacul Robert Fico și a cancelarul austriac Karl Nehammer are loc chiar la Wrocław.

Premierul ungar Viktor Orban - care săptămâna aceasta și-a anulat toate angajamentele internaționale din cauza furtunii - nu va fi prezent, deși țara sa a fost de asemenea grav afectată.

Dunărea ieșită din albie la Budapesta, în apropierea Podului Margareta, pe 18 septembrie 2024.

Premierul României va lipsi, de asemenea, din cauza unei reuniuni privind apărarea.

Cehul Fiala a declarat miercuri pe X că liderii vor „discuta despre posibilitățile de ajutor financiar european pentru Republica Cehă și alte țări din Europa Centrală”.

Austriacul Nehammer a declarat că la summit se va discuta și despre „o coordonare și mai bună în viitor a măsurilor de protecție împotriva inundațiilor”.

România, îngrijorată de Dunăre, dar nu prea tare

Timp de o săptămână, începând din 17 septembrie, debitul Dunării la intrarea în România crește în fiecare zi cu 1.000 de metri cubi pe secundă, arată prognoza de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor(INGHA). Autoritățile române spun că sunt în alertă, dar că nu există pericolul unor viituri, relatează Europa Liberă România.

Localnici lucrează la bariere de nisipi de-a lungul Dunării la Szentendre, 20 km nord de Budapesta, la 18 septembrie.

Miercuri, pe 18 septembrie, Dunărea intra în România – la Baziaș – cu un debit de 3.400 m3/s, iar joi debitul va ajunge la 4.100 m3 /s.

Pe 24 septembrie debitul va fi de 8.000 m3/s.

În localitățile din aval de Baziaș, volumul Dunării va scădea treptat, potrivit prognozei pentru perioada 18-24 septembrie de la Centrul Național de Prognoze Hidrologice al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor(INGHA).

Hidrologii de la Apele Române și de la INGHA susțin prin urmare că, pentru România, astfel de volume ale apei nu vor pune problema unor viituri. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te