Polonia și Ungaria interzic importurile de cereale și alimente din Ucraina

Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și alte alimente din Ucraina vecină pentru a proteja agricultura locală, au anunțat sâmbătă cele două guverne, după ce prețurile au scăzut în întreaga regiune din cauza importurilor.

Ucraina și-a exprimat regretul față de decizia Poloniei, afirmând că „rezolvarea diferitelor probleme prin acțiuni drastice unilaterale nu va accelera o rezolvare pozitivă a situației”.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, din cauza blocajelor logistice în Europa Centrală au rămas cantități mari de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, afectând serios prețurile și vânzările producătorilor agricoli locali.

Într-o scrisoare adresată luna trecută Comisiei Europene, prim-miniștrii din cinci țări est-europene susțineau că nivelul creșterii prețurilor la produse precum cereale, semințe oleaginoase, ouă, păsări de curte și zahăr este „fără precedent” și cereau să se ia în considerare posibilitatea de a aplica tarife la importurile agricole ucrainene.

Impactul supraofertei a creat o problemă politică pentru Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, într-un an electoral, în condițiile în care economia este împotmolită în stagflație, adică o creștere economică mică suprapusă creșterii șomajului și inflației.

„Astăzi, guvernul a stabilit un regulament care interzice intrarea, importul de cereale și zeci de alte categorii de alimente (din Ucraina) în Polonia”, a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în timpul unei convenții a partidului.

### Vezi și... ### Neînțelegeri Kiev-Kremlin pe tema tranzitului cerealelor prin Marea Neagră

Lista acestor bunuri, pe care se vor afla „de la cereale, la produse din miere, foarte, foarte multe lucruri", va fi inclusă în pachetul de măsuri guvernamentale, a adăugat el.

Ministerul ucrainean al politicii agrare și al alimentației a declarat că interdicția poloneză contravine acordurilor bilaterale existente privind exporturile și a cerut inițierea unor discuții pentru a rezolva această problemă. „Înțelegem că fermierii polonezi se află într-o situație dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație în acest moment”, a spus acesta într-o declarație.

Mai târziu, sâmbătă, guvernul naționalist al premierului maghiar Viktor Orban s-a alăturat interdicției, afirmând că situația actuală are un impact negativ asupra producției agricole locale.

Guvernul de la Budapesta nu a oferit detalii cu privire la data la care va intra în vigoare interdicția impusă importurilor de cereale și alte alimente, dar a precizat că aceasta va expira la sfârșitul lunii iunie.

Prim-ministrul polonez Kaczynski afirma: „Suntem și rămânem prieteni și aliați ai Ucrainei. O vom sprijini și o vom susține... Dar este de datoria fiecărui stat, fiecărei autorități (...) să protejeze interesele cetățenilor săi.”

Kaczynski a mai spus că Polonia este pregătită să înceapă discuții cu Ucraina pentru a rezolva problema cerealelor.

Guvernul Ungariei a declarat că speră la schimbări în reglementările de la nivelul UE, inclusiv la o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.

### Vezi și... ### ONU solicită prelungirea acordului dintre Ucraina și Rusia privind cerealele