Polonia spune că Republica Belarus desfășoară un „atac” asupra graniței sale, unde sute de imigranți rămân blocați pe vreme rece sub cerul liber, și l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că s-ar afla în spatele crizei pentru a destabiliza Uniunea Europeană.
Autoritățile poloneze au închis la 9 noiembrie punctul de trecere Bruzhi-Kuznica, unde au sosit pe jos cu o zi mai devreme sute de imigranți, unii încercând să pătrundă prin gardul de sârmă ghimpată în țara membră a Uniunii Europene.
Între timp, agenția de știri poloneză PAP relatează că grupuri de imigranți au reușit să intre în Polonia, forțând barierele în apropiere de satele Krynki și Białowieża . O partea au fost forțați să se întoarcă în Belarus.
Blocul comunitar acuză regimul liderului belarus Alexandr Lukașenka de faptul că ar aduce cu avionul la Minsk imigranți din Orientul Mijlociu și alte regiuni pentru a-i direcționa către granițele sale, ca răspuns la sancțiunile europene impuse Minsk-ului pentru reprimarea protestelor pro-democrație.
Potrivit televiziunii publice germane ARD, Turcia ar fi unul din centrele acestei manevre de direcționare a imigranților spre Uniunea Europeană, prin Belarus. Ministrul de externe în exercițiu, Heiko Mass a cerut Uniunii Europene să impună noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk pentru încurajarea acestei migrații ilegale, problemă care va fi discutată miercuri, la Bruxelles. Mulți dintre imigranți au declarat că nu vor să rămână în Polonia, sperând să ajungă în Germania.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că este o „tactică inumană, de gangster”.
La o ședință de urgență a parlamentului polonez, premierul Mateusz Morawiecki a spus că țara sa se confruntă cu un „atac hibrid”, care este pus în aplicare de Lukașenka, dar își are „organizatorul” la Moscova în persoana președintelui Putin. Kremlinul nu a comentat imediat acuzația.
Pe de altă parte, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a sugerat marţi Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cu procedează cu Turcia, şi a estimat că afluxul de migranţi este rezultatul politicii duse de UE şi NATO în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, relatează agenţiile Reuters şi TASS.
„Ieri, la o anumită discuţie a experţilor politici s-a spus: De ce atunci când refugiaţii vin dinspre Turcia UE oferă asistenţă financiară pentru ca ei să rămână în Republica Turcia? De ce nu este posibil ca şi belaruşii să fie ajutaţi la fel?”, a spus Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Moscova alături de arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului, fără să fie clar la ce discuţie s-a referit.