Polonia e pregătită să trimită tancuri Leopard Ucrainei ca parte a unei coaliții, a anunțat pe 11 ianuarie președintele polonez Andrzej Duda, după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu cel lituanian Gitanas Nauseda în orașul Liov din vestul Ucrainei.
Kievul cere de multă vreme vehicule militare grele, cum ar fi tancul Leopard 2, de fabricație germană, despre care autoritățile ucrainene spun că e foarte important pentru luptele pe teren din regiunea Donbas.
### Vezi și... ### Lupte intense sunt raportate la Soledar, Kremlinul temperează afirmațiile privind o victorie a rușilorVarșovia spune că dorește să livreze Kievului tancuri Leopard „în cadrul unei coaliții internaționale”, a declarat Duda la o conferință de presă comună, după convorbirile avute cu șefii de stat din țările din țările care compun așa-numitul Triunghi regional Lublin.
„Am decis să transferăm acest sprijin pentru Ucraina din Polonia. O companie de tancuri Leopard va fi pusă la dispoziție, ca parte a coaliției”, a spus Duda. „E nevoie să obținem aprobarea oficială și să construim o coaliție internațională. Am decis să o înființăm. Primul grup de tancuri Leopard, laolaltă cu alte tipuri de tancuri, vor fi sperăm puse la dispoziție de alte țări foarte curând, pentru întărirea capacității de apărare a Ucrainei”.
Zelenski a salutat acest anunț, dar a spus că așteaptă „o decizie comună” care să implice și alte țări doritoare să trimită tancuri Leopard.
„Un singur stat nu ne poate ajuta”, a mai spus Zelenski, adăugând că „astăzi va exista o decizie pozitivă din partea unul alt stat de a ne trimite tancuri moderne de tip occidental”, fără să numească despre ce țară e vorba.
Cancelarul german Olaf Scholz a spus pe 9 ianuarie că e în continuare convins de necesitatea unor livrări de armamente pentru Ucraina, în coordonare cu ceilalți aliați.
Dar un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a spus pe 11 ianuarie că nu e la curent cu nici o solicitare din partea aliaților Germaniei privind trimiterea de tancuri de luptă Leopard Ucrainei, potrivit agenției Reuters.
### Vezi și... ### Ucraina spune că „trebuie să fie pregătită” la granița cu Belarus; Londra minimalizează posibilitatea unei noi invaziiȘefa diplomației germane Annalena Baerbock a promis pe 10 ianuarie la Harkov, în Ucraina, că țara sa va trimite mai mult armament Kievului, fără însă să precizeze ce fel de armament. Săptămâna trecută, Berlinul a promis să trimită vehicule de luptă de infanterie cerute de autoritățile ucrainene.
Vorbind la conferința comună de la Liov pe 11 ianuarie, președintele lituanian Gitanas Nauseda a spus că țara sa va trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană și tunuri antiaeriene.
Cei trei șefi de stat au mai discutat la Liov și despre perspectivele de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică.
Triunghiul Lublin a fost creat de miniștrii de externe ucrainean, polonez și lituanian în iulie 2020 pentru coordonarea acțiunilor de apărare a legislației internaționale și a securității.
Cu relatări Reuters și France Presse.