Zeci de mii de polonezi au manifestat duminică la Varșovia, cerând guvernului conservator PiS o politică mai pronunțat europeană și o mai mare integrare în Uniunea Europeană. Protestul vine după ce săptămâna trecută Curtea Constituțională din Polonia a decis că legislația națională primează asupra celei europene, un verdict văzut de mulți comentatori drept un pas spre posibila ieșire a Poloniei din UE.
### Vezi și... ### Franța și Germania cer Poloniei să respecte „valorile și regulile comune” ale UELa Varșovia, protestatarii au fluturat steaguri poloneze și UE și au strigat „Rămânem” și „Suntem Europa!” Potrivit organizatorilor, proteste au avut loc în peste 100 de orașe din Polonia și mai multe orașe din străinătate.
Curtea Constituțională poloneză a avertizat totodată instituțiile UE să nu „acționeze dincolo de sfera competențelor lor” și să nu se amestece în reformele judiciare din Poloniei.
Primul ministru Mateusz Morawiecki, care ceruse intervenția Curții Constituționale, a respins sugestia că Varșovia ar putea păsări Uniunea Europeană, dar opoziția nu este convinsă. Fostul președinte al Consiliului European și liderul opoziției poloneze Donald Tusk, care a chemat la protestele de duminică, a declarat că politicile partidului de guvernământ „Dreptate și Justiție” (PiS) pun în pericol viitorul Poloniei în Europa. „Locul Poloniei este în Europa”, a spus Tusk protestatarilor de la Varșovia: știu de ce vor să părăsească [UE] ... astfel încât să poată încălca impunitatea regulilor democratice. ”
Guvernul PiS restructurează sistemul judiciar de ani de zile. Uniunea Europeană se teme însă că schimbările preconizate vor submina independența judiciară și vor restrânge libertățile democratice.
Pe de altă parte, la Budapesta, premierul Ungariei, Viktor Orban, a semnat sâmbătă un decret guvernamental prin care susține decizia Tribunalului Constituțional din Polonia privind contestarea unor părți din legislația UE care ar fi incompatibile cu constituția țării, relatează DW. „Sunt în desfășurare eforturi pentru a slabi statele membre de puteri pe care nu le-au cedat niciodată UE, fără a pune amendamente tratatelor UE și prin extinderi viclene de competență”, se arată în decret.
Ungaria este astfel singura țara din UE care oficial ia partea Poloniei în confruntarea cu Bruxelles-ul.