Your browser doesn’t support HTML5
Andrzej Duda este susținut de partidul de guvernământ Lege și Justiție, condus de Jarosław Kaczyński, fratele geamăn al răposatului președinte Lech Kaczyński, alături de care a și fondat partidul.
Your browser doesn’t support HTML5
După catastrofa aviatică de la Smolensk, în care și-a pierdut viața Lech Kaczyński, Jarosław a candidat la prezidențialele din 2010 în speranța să devină succesorul fratelui său, dar a pierdut în fața lui Bronisław Komorowski. Cinci ani mai târziu, partidul Lege și Justiție l-a înaintat la prezidențiale pe Andrzej Duda ca o alternativă mai populară printre alegătorii moderați decât conservatorul Jarosław Kaczyński.
Frâiele partidului și, prin extensie, ale guvernului, au rămas însă la Kaczyński, care a continuat politica fratelui său. În plan intern, această politică a însemnat o agendă axată pe revigorarea valorilor catolice în Polonia și condamnarea trecutului comunist, iar în plan extern – placarea influenței Rusiei în regiune. Spre exemplu, Polonia s-a opus reinvitării Rusiei la summitul G7, a cerut ca NATO să trimită mai multe trupe în Ucraina, iar premierul Mateuz Morawiecki a condamnat „revizionismul istoric” al Rusiei privind cel de-al Doilea Război Mondial.
Lech Kaczyński a murit în catastrofa aviatică de la Smolensk unde urma să participe la comemorarea victimelor masacrului de la Katyn...
În anul 1940 peste 20,000 de ofițeri polonezi au fost împușcați de trupele sovietice, crimă pe care autoritățile sovietice au încercat decenii la rând să o nege.
De altfel, președintele polonez a fost și un susținător vocal al Georgiei în timpul războiului ruso-georgian din 2008.
După moartea sa în catastrofa aviatică, ancheta comună ruso-poloneză a anunțat lipsa oricăror indicii că accidentul ar fi fost pus la cale.
Jarosław Kaczyński a rămas însă sceptic față de rezultatele investigației și continuat să se declare convins că moartea fratelui său nu a fost una accidentală.
Sub conducerea sa, partidul de guvernământ de la Varșovia a privit mereu cu neîncredere colaborarea dintre UE și Rusia. În schimb, a optat constant pentru relații mai strânse cu Statele Unite.
Președintele Andrzej Duda a călătorit săptămâna aceasta, cu doar câteva zile înainte de alegeri, la Washington, unde s-a întâlnit cu Donald Trump. Președintele american a dat de înțeles că, la cerința lui Duda, trupele americane care vor fi retrase din Germania ar putea fi relocate în Polonia.
### Vezi și... ### Lech Wałęsa: Nu așteptați ajutorul nimănui. Ajutați-vă întâi voi și apoi vă vor întinde și alții o mână de ajutor
Cooperarea cu Statele Unite este cu atât mai importantă pentru Varșovia cu cât relațiile cu Bruxellesul s-au răcit în ultimii ani. Comisia Europeană a lansat mai multe „proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor” Poloniei în privința statului de drept - guvernul de la Varșovia e acuzat că încearcă să-și subordoneze sistemul judecătoresc.
În timpul crizei migranților, Polonia a refuzat să primească partea sa de refugiați, conform schemei UE de repartizare a migranților, ceea ce a creat tensiuni suplimentare între Bruxelles și Varșovia.
Guvernul de la Varșovia e acuzat că încearcă să-și subordoneze sistemul judecătoresc...
Nu în ultimul rând, publicații precum Deutsche Welle sau Foreign Policy observă că Andrzej Duda, Jarosław Kaczyński și ceilalți reprezentanți ai partidului Lege și Justiție nu se împacă bine nici cu valorile liberale ale UE. În campania sa electorală, Duda a promis că va lupta cu „ideologia LGBT” și că nu va permite căsătoriile gay.
De cealaltă parte, Rafał Trzaskowski, ca primar al Varșoviei, a semnat Declarația LGBT+ din februarie 2019 pentru promovarea drepturilor acestei comunități. Trzaskowski promite să pună capăt polarizării politice și să păstreze cele mai populare politici ale partidului de guvernământ, precum alocațiile bănești pentru familiile cu mai mulți copii. Pe de altă parte, el spune că nu va colabora cu formațiunea lui Duda și Kaczyński dacă aceasta nu va restabili independența instituțiilor media de stat.
Unul din atuurile lui Trzaskowski e relația sa bună cu Bruxelles-ul: înainte de a fi ales primar al Varșoviei, Trzaskowski a fost membru al Parlamentului European, apoi viceministru de externe al Poloniei în cabinetul lui Donald Tusk. Fostul premier polonez a ajuns între timp liderul celui mai mare și influent grup politic din UE – Partidul Popular European, după ce a condus timp de 5 ani Consiliul European.
Trzaskowski promite că va îmbunătăți relațiile cu UE și va debloca mai multe fonduri europene pentru Polonia.
Potrivit ultimelor sondaje, Andrzej Duda și Rafał Trzaskowski sunt favoriții detașați cu șanse maxime să ajungă în turul doi al alegerilor, în care va fi o luptă la mustață.