Polonia și Slovacia au inaugurat o conductă de interconectare a rețelelor lor de gaz

Strachocina, Polonia, 26 august 2022.

Polonia și Slovacia au inaugurat o conductă de interconectare a rețelelor lor de gaz care le-ar putea întări securitatea energetică, după ce Războiul Rusiei în Ucraina a generat o criză energetică în Europa.

Rusia a diminuat sau a oprit livrările de gaz spre mai multe țări europene în ultimele luni, gazul rusesc către Polonia fiind tăiat complet, iar cel către Slovacia diminuat la 40 % din volumul convenit.

### Vezi și... ### Planul de urgență pentru gaze. Care sunt avantajele României și ce soluții individuale se pot lua

Conducta conectoare îi va permite Slovaciei să primească prin Polonia gaze naturale din Norvegia, a anunțat premierul slovac Eduard Heger la o conferință comună cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki, la inaugurarea conductei în localitatea poloneză Strachocina din apropiere de granița cu Slovacia.

„Această legătură ne dă un nou sentiment al securității și un nou sentiment al libertății, pentru că nu vom mai fi dependenți de gazul rusesc”, a spus Heger.

Mazowicki s-a folosit de ocazie pentru a critica din nou conducta Nord Stream dintre Germania și Rusia.

„E o conductă a păcii, spre deosebire de cele construieă de Germania și Rusia cu ajutorul altor țări, Nord Stream I și II, care sunt conducte ale războiului”