Polonia și țările baltice impun interdicții de intrare pentru majoritatea rușilor cu vize UE

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania interzic din 19 septembrie accesul pentru majoritatea rușilor cu vize UE în țările lor, depășind astfel restricțiile convenite recent de toți cei 27 de membri ai UE.

Intrarea cetățenilor ruși care dețin o viză Schengen în scopuri turistice, de afaceri, sportive sau culturale este acum blcată pe teritoriul tuturor celor patru țări respective.

### Vezi și... ### Vize Schengen mai scumpe și mai greu de obținut pentru ruși

Elveția a anunțat, de asemenea, că suspendă procedurile simplificate de acordare a vizelor pentru ruși începând cu aceeași zi.

O declarație comună a Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Lituaniei și Poloniei adoptată la începutul acestei luni invoca creșterea îngrijorării legate de securitate și alte motive care preocupă guvernele celor patru țări în legătură cu un „aflux substanțial și în creștere” de ruși, pe fondul consecințelor invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.

Polonia și statele baltice au declarat că interdicțiile lor respective la nivel național „nu reprezintă o interdicție totală de intrare și că excepțiile legitime convenite de comun acord vor rămâne în vigoare pentru disidenți, cazuri umanitare” și alte câteva situații, inclusiv misiunile diplomatice rusești și legăturile familiale.

### Vezi și... ### Comisia Europeană cere reexaminarea „în detaliu” a vizelor acordate cetățenilor ruși

Membrii UE au dezbătut în luna august interzicerea aproape completă a vizitatorilor ruși. Germania și Franța au susținut că o astfel de măsură ar fi contraproductivă, în vreme ce statele nordice și baltice au fost în fruntea susținătorilor.

La 31 august, UE a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia, ca un „prim pas necesar”.

Autoritățile ruse i-au incriminat formele publice și chiar private de disidență împotriva invaziei, chiar și din străinătate, și au înăsprit măsurile împotriva mass-media și a ONG-urilor.

Zeci de mii de ruși au părăsit țara de la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie, probabil pentru a se sustrage restricțiilor oficiale sau pentru a scăpa de sancțiunile financiare, de spațiu aerian, comerciale și comerciale fără precedent și de alte sancțiuni internaționale instituite de Occident.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Ucrainenii au eliberat satul Bilohorivka din regiunea Luhansk