Poloniei şi Ungariei li se reproșează că fac regrese când vine vorba de respectarea standardelor democratice

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat că executivul comunitar îşi va continua eforturile de a aduce Ungaria, precum şi Polonia, pe linia valorilor europene. La Bruxelles au avut loc audieri legate de regresele făcute de Ungaria în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Ministra ungară a justiției, Judit Varga, a estimat după audiere că Uniunea Europeană a ajuns să fie împărţită între „membri buni şi răi (...) şi unele forţe încearcă să pedepsească ţările care spun „nu” poziţiei europene mainstream”. „Ungaria respinge tonul didactic al acestor întâlniri”, a adăugat ea.

Premierul ungar Viktor Orban a propus recent măsuri pentru întărirea controlului guvernului asupra teatrelor. Iar marți, parlamentul a aprobat, fără dezbateri, un pachet de legi controversate legate de administrația locală.

În Polonia, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este blocat într-o dispută cu magistraţii care critică măsurile de reformă din justiţie, adoptate de Varşovia în ciuda îngrijorărilor că acestea ar submina independenţa instanţelor.