Pomelnicul candidaților pentru alegerile din 24 februarie (INFOGRAFIC)

Circumscripțiile uninominale

Circumscripțiile uninominale

Cine sunt candidații partidelor politice pe circumscripții uninominale?

Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, este candidat pentru fotoliul de parlamentar în circumscripţia uninominală cu numărul 17 din raionul său de baştină, Nisporeni. Presa scrie că acesta ar fi unicul candidat înregistrat oficial pe circumscripția Nisporeni și va fi primul în buletinul de vot.

Your browser doesn’t support HTML5

Cine sunt candidații partidelor politice pe circumscripții uninominale?


Pentru aceeași circumscripție și-au mai înaintat candidaturile Pavel Artamonov, din partea socialiștilor; Ion Terguță, din partea blocului ACUM; comunistul Mihai Ciorici și independentul Iurie Cărbune. Vlad Plahotniuc va candida și pe lista Partidului Democrat, fiind capul acestei liste. Iar colegul său, premierul Pavel Filip, a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de deputat pentru apropiatele alegeri pe circumscripția 20 - Strășeni.

Șeful Executivului nu a anunțat că renunță la fotoliul pe care îl deține pe perioada campaniei electorale. De altfel, șapte membri ai Guvernului candidează la alegerile parlamentare din 24 februarie, între care se numără cinci miniștri din totalul de nouă, care urmează să-și suspende activitatea în Executiv pe parcursul campaniei electorale.

### Vezi și... ### Premierul Pavel Filip va candida în circumscripția uninominală nr. 20, Strășeni

CEC a înregistrat grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii în calitate de candidat a lui Igor Grosu la funcția de deputat în Parlament, din partea blocului ACUM. Alți concurenți ai lui Pavel Filip sunt candidatul Partidului „Șor”, Valeriu Tăbăcaru, și candidatul socialiștilor, Veaceslav Anghel.

Și președintele de onoare al partidului Democrat, Dumitru Diacov, a fost înregistrat în cursa electorală pe circumscripția nr. 40 - Cimișlia, Basarabeasca. Tot pe aceeași circumscripție au fost înregistrați și alți doi candidați - Piotr Pușcari, din partea socialiștilor, și din partea Partidului „Șor”, Victoria Cîrlan.

Și directorul Liceului teoretic român-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Boris Volosatâi, dorește să obțină un mandat de deputat. Acesta va candida independent. Pe circumscripția cu numărul 33 intenționează să candideze și democratul Constantin Țuțu, dar și copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase.

Vitalie Marinuța, care a condus Ministerul Apărării din 2009 și până în 2014, a depus actele de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor pentru a candida la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 19 - Ivancea. Acesta spune că este susținut de colegii săi din Partidul Verde Ecologist.

Vitalie Marinuță

Presa scrie că un fost ministru, care a schimbat patru partide în cinci ani, candidează într-o circumscripție cu Marina Tauber, de la Partidul „Șor”; cu Mariana Cușnir, de la blocul ACUM, și democratul Tudor Golub.

Fostul şef al Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, liberalul Mihai Moldovanu, a depus actele pentru a se înregistra și el în calitate de candidat la funcţia de deputat. El va candida în circumscripția nr.14 - Telenești. Pe aceeași circumscripție ar urma să candideze și deputata PLDM, Maria Ciobanu, înaintată de blocul electoral ACUM. De asemenea, circumscripția nr. 14 este râvnită și de socialistul Alexandru Isac, dar și de Valerian Cristea, din partea Partidului „Șor”.

Încă un liberal, fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a înregistrat la Comisia Electorală Centrală grupul de inițiativă, care va colecta semnături pentru a participa la alegerile din 24 februarie pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 15 - Călărași.

### Vezi și... ### Pregătiri de campanie – liste, oferte, integrități

Mihai Stratulat, medicul care a primit refuz din partea autorității electorale de a-l înregistra în cursa electorală, spune că intenţionează să adune alte semnături de susţinere, pentru a obţine un fotoliu de deputat din partea Partidului Democrat.

Și Partidul Mişcarea Populară Antimafie a depus la Comisia Electorală Centrală lista naţională de candidaţi pentru alegerile parlamentarele din 24 februarie. În fruntea listei se află liderul formaţiunii, Sergiu Mocanu.

Partidul „Șor” nu a fost deocamdată înregistrat la CEC...

El a anunţat, în cadrul unei conferințe de presă, că mişcarea nu va avea candidaţi pe circumscripţii uninominale, ci doar pe lista de partid.

Partidul „Șor” nu a fost înregistrat la CEC pentru alegerile parlamentare din februarie, după ce în actele depuse au fost găsite mai multe nereguli, dar pot reveni, după ce vor corecta greșelile.

Comisia Electorală Centrală a atenționat că 4 ianuarie este termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat în Parlamentul de la Chișinău în circumscripțiile uninominale.

Pentru a fi înregistraţi în cursă, bărbaţii pretendenţi care vor să obţină un fotoliu de parlamentar trebuie să prezinte, cel puţin, 500 de semnături, iar femeile - cel puțin, 250 din circumscripția unde candidează.