Poporul Moldovei, onorat de ONU pentru primirea ucrainenilor

Refugiați ucraineni la Palanca în aprilie 2022.

Moldovenii au primit o mențiune de onoare în cadrul Premiului Nansen pentru Refugiați 2024 al agenției pentru refugiați ONU pentru că „și-au făcut mai mult decât datoria pentru a proteja refugiații care au căutat siguranță în Republica Moldova după ce au fugit de războiul din Ucraina”.

„Această recunoaștere evidențiază reacția rapidă și plină de compasiune a Republicii Moldova față de unul din cele mai mari fluxuri de refugiați din istoria modernă a Europei, cea mai semnificativă de la cel de-al Doilea Război Mondial”, se spune într-un comunicat de presă al Înaltului Comisariat ONU Pentru Refugiați (UNHCR).

Acesta notează că de la escaladarea masivă a războiului din Ucraina în februarie 2022, milioane de persoane au căutat refugiu peste granițe. Moldova, o țară cu o populație de doar 2,5 milioane de locuitori, a primit cu generozitate peste un milion de refugiați, peste 100.000 rămânând astăzi în țară, amintesc oficialii ONU, precizând că Moldova este acum țara care găzduiește cea mai mare proporție de refugiați din Europa în raport cu populația sa.

„Această mențiune de onoare este un omagiu adus solidarității, rezilienței și spiritului umanitar de neclintit al poporului moldovean în fața provocărilor globale”, a mai spus UNHCR.

Laureata pe 2024 a premiului global UNHCR, călugărița braziliană Rosita Milesi.

Înființat în 1954, Premiul UNHCR Nansen pentru refugiați onorează persoanele, grupurile și organizațiile care au întreprins acțiuni extraordinare pentru a proteja refugiații, precum și persoanele strămutate în interiorul țării și apatrizii.

Laureatul mondial 2024 este sora Rosita Milesi, o călugăriță braziliană, avocată, activistă socială și creatoare de mișcări sociale, care a apărat drepturile și demnitatea persoanelor alungate de la casele lor timp de aproape 40 de ani.

Ceremonia decernării premiilor va avea loc pe 14 octombrie, la Geneva.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te