Popșoi la Dubrovnik: „Moldova sprijină total Formula Păcii propusă de Kiev”

Lideri est-europeni la summitul de la Dubrovnik, „perla” croată a Adriaticii. Al cincilea din stânga, în plan secund: ministrul de Externe al R. Moldova, M. Popșoi.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța unității europene la un summit din Croația cu lideri balcanici pe 9 octombrie. „Dacă Europa nu este unită, nu se poate aștepta la pace”, a spus Zelenski, vorbind la Dubrovnik, la cel de-al treilea summit „Ucraina - Europa de Sud-Est”.

„Chiar dacă există multe tensiuni politice, trebuie să ne asigurăm că unitatea noastră în Europa rămâne cât mai stabilă posibil”, a declarat Zelenski.

„Nimănui în Europa nu trebuie să i se reamintească cât de prețioasă este pacea, în special aici, în Balcani. Ceea ce se întâmplă în Balcani și ceea ce se întâmplă în Ucraina determină într-un fel stabilitatea întregii Europe”, a spus liderul de la Kiev.

El le-a mulțumit liderilor balcanici pentru sprijinul lor și pentru că „s-au ridicat împotriva eforturilor Rusiei de a destabiliza și această regiune”.

La reuniunea de la Dubrovnik au participat șefi de stat, premieri sau miniștrii de externe din 12 state - Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia și Turcia.

La finalul reuniunii, Volodimir Zelenski și premierul croat, Andrej Plenkovic, au semnat un acord de cooperare ce se bazează pe experiența Croației în procesul de deminare după războiul din 1990, dar și în urmărirea penală a crimelor de război.

Moldova sprijină „în totalitate” Formula Păcii propusă de Zelenski

Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul de externe Mihai Popșoi. În intervenția sa, el a reafirmat angajamentul R. Moldova de a susține pacea în Ucraina și de a contribui la eforturile internaționale pentru a pune capăt războiului.

„Moldova sprijină în totalitate Formula Păcii propusă de președintele Zelenski, singurul plan eficient pentru restabilirea păcii. Drumul către o pace durabilă pentru Ucraina trebuie să se bazeze pe dreptul internațional”, a declarat Popșoi.

Oficialul moldovean a mai spus că Ucraina se află acum într-un „moment crucial”, de aceea sprijinul pentru Kiev trebuie să fie „și mai puternic”.

Primele două ediții ale Summitului „Ucraina - Europa de Sud-Est” au avut loc în Grecia și Albania.

Turneul european al lui Zelenski

Volodimir Zelenski începe joi un turneu european, în încercarea de a obține sprijin militar și financiar suplimentar pentru Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă a armatei ruse în regiunea Donețk, care înregistrează progrese graduale.

Călătoria liderului de la Kiev, care urmează să înceapă cu întâlniri la Londra cu premierul britanic Keir Starmer și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, are loc după ce un summit al grupului Ramstein al principalilor susținători ai Ucrainei a fost amânat.

Liderul ucrainean urmează, de asemenea, să poarte discuții la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și apoi să călătorească la Roma pentru întâlniri cu premierul italian Georgia Meloni, pe 10 octombrie, și cu Papa Francisc la Vatican, pe 11 octombrie. Zelenski este apoi așteptat în Germania pentru consultări cu cancelarul Olaf Scholz pe 11 octombrie.

Reuniunea la nivel înalt a grupului Ramstein, planificată să aibă loc pe 12 octombrie, în Germania, precum și o așa-numită reuniune Quad a Statelor Unite, Marii Britanii, Franței și Germaniei pentru discuții privind Ucraina, au fost amânate după ce președintele american Joe Biden și-a anulat călătoria în Europa din cauza uraganului Milton.

Zelenski încearcă să obțină cât mai mult ajutor militar și financiar posibil înainte de alegerile prezidențiale americane de luna viitoare.

Statele Unite au fost principalul susținător al Ucrainei, oferind cel mai mult ajutor financiar și militar Kievului, însă o victorie a lui Donald Trump în alegeri ar putea pune la îndoială sprijinul continuu al Washingtonului pentru Kiev.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te