Populația R. Moldova a fost estimată la 2,6 milioane de persoane 

Satele din R. Moldova s-au depopulat cu peste 230.000 de oameni în ultimii 8 ani

Numărul populației R. Moldova a scăzut continuu în ultimii 8 ani, de la 2,869 milioane de persoane în 2014 până la 2,603 milioane în 2022. Cel mai mult a scăzut populația din mediul rural – cu 230.000 de oameni. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS) arată, în premieră, numărul oamenilor care efectiv locuiesc în țară și au luat în calcul migrația internă și internațională.

Estimările BNS, realizate cu sprijinul partenerilor externi, în baza unor standarde internaționale, au scos la iveală că recensămintele din 2004 și 2014 au fost distorsionate și au supraestimat numărul populației cu un milion de oameni cumulativ. De această dată, autoritățile au calculat numărul oamenilor care, de facto, locuiesc în R. Moldova, folosind inclusiv numărul traversărilor de frontieră.

BNS a folosit o metodologie nouă și nu a mai calculat „populația stabilă”, ca anterior, ci „populația cu reședință obișnuită”, adică locul în care o persoană a trăit în ultimele 12 luni, indiferent dacă a fost plecată în străinătate la muncă, în vacanță, la tratament, în pelerinaje etc.

Cifrele arată situația pe raioane, pe medii de reședință, vârste și sexe. Cel mai mult au fost afectate de migrația internațională municipiul Chișinău, raioanele Ialoveni, Cahul, Hâncești și Orhei, iar cel mai puțin - Găgăuzia, Taraclia, Dondușeni și Râșcani. Cei mai mulți dintre cei care pleacă peste hotare sunt tineri. Migrația internă arată un spor de 10% în municipiul Chișinău și de 5% în Bălți și de minus 8% la polul opus – în Telenești.

Autorii susțin că acestea sunt cele mai precise date și vor fi utilizate de autorități până la următorul recensământ.

Conform estimărilor la nivel mondial, populația planetei va atinge în luna noiembrie pragul de 8 miliarde de oameni. În R. Moldova, însă, în ultimele decenii numărul populației este în scădere. Motivele principale sunt creșterea ratei infertilității, a mortalității, în special, în rândul bărbaților și a migrației tinerilor de vârstă reproductivă.

Pe 11 iulie, este marcată Ziua Mondială a Populației.

### Vezi și... ### Raport ONU | Populația mondială va ajunge la 8 miliarde în 2022