Pe locul al doilea la scrutinul slovac s-a clasat cu aproximativ 17% din voturi formațiunea Slovacia Progresistă, care promovează ancorarea și mai puternică în structurile euroatlantice a țării cu 4,5 milioane de locuitori, membră în UE și NATO.
Într-un peisaj politic fragmentat, niciun partid nu a cucerit majoritatea în noul parlament, așa că urmează negocieri dificile și probabil îndelungate pentru formarea guvernării.
„Cheia” alianțelor ar putea-o deține formațiunea clasată pe locul al treilea, Hlas-SD, a fostului aliat al lui Fico în Smer-SDD, fostul premier Peter Pellegrini.
După numărarea voturilor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Pellegrini a spus că încă n-a fost contactat de Fico, dar ar fi firesc să fie, pentru că partidul lui și al lui Fico au ideologii apropiate
În campanie, Fico a promis că dacă va învinge, va pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina, unde Slovacia nu va mai trimite „niciun glonț”. El a avertizat de asemenea cu represalii neprecizate împotriva actualei guvernări pro-occidentale.
Fico nu a comentat imediat victoria sa la alegeri.
Liderul grupării pro-occidentale Slovacia Progresistă, Michal Šimečka, a spus că respectă victoria Smer-SSD, dar o consideră „o știre proastă” și ca „un mare risc pentru Slovacia”.
Victoria populistului Fico a trezit temeri în capitalele occidentale, de apariția unui nou stat UE favorabil Rusiei, ca și Ungaria, capabil să „deraieze” într-o măsură atât ajutorarea Ucrainei invadate de ruși, cât și procesul integrării europene, în general.
Pe de altă parte, politicianul-veteran Fico este cunoscut pentru „cotiturile ideologice” din carieră și nu este exclus să vireze din nou spre occident după eventuala instalare la putere.