Port controversat de panglică pe 9 mai

Fostul președinte Igor Dodon și deputatul socialist Vlad Bătrâncea, purtând „panglica Sf. Gheorghe” la un marș comemorativ pe 9 mai 2022, la Chișinău. Fosta primă doamnă, Galina Dodon, a venit la marș cu garoafe roșii.

La un marș organizat de „Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei” la Chișinău, pe 9 mai 2022, mai mulți lideri ai opoziției pro-ruse din R. Moldova au purtat „panglica Sf. Gheorghe”, în ciuda interzicerii acestui simbol controversat printr-o lege adoptată de majoritatea parlamentară PAS și președinta Maia Sandu.

Înainte de eveniment, poliția spus că va documenta cazurile de încălcare a legii, dar a sugerat că nu va interveni imediat împotriva contravenienților, ci va aplica amenzi ulterior.

Cazurile de port controversat de panglică au fost documentate și în numeroase relatări ale presei, inclusiv în acest reportaj foto al Europei Libere.

Deputatul comunist Constantin Starîș (stânga) și comunistul Oleg Voronin (fiul liderului comunist și a ex-președintlui Vladimir Voronin, dreapta), au venit la marșul comemorativ de Ziua Victoriei şi Comemorării în capitală, purtând „panglica Sf. Gheorghe”, pe 9 mai 2022, sfidând și ei interdicția impusă de autorități.

Fostul ministru al apărării, socialistul Victor Gaiciuc (al doilea din stânga) și fosta președintă a parlamentului, actualmente lideră a fracțiunii parlamentare PSRM, Zinaida Grecenîi, și alți fruntași socialiști la mitingul de Ziua Victoriei, pe 9 mai 2022, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Deputatul comunist Oleg Reidman, afișând „panglica Sf. Gheorghe” pe fotografiile unor rude participante la Cel de-al Doilea Război Mondial.

„Panglica Sf. Gheorghe” apare și pe unele pancarte la mitingul opoziției pe 9 mai 2022, pe bareta a unor medalii de epocă.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a criticat de mai multe ori decizia autorităților de a interzice „panglica Sf. Gheorghe”. La fel ca ceilalți fruntași ai opoziției pro-ruse, el are prinsă în piept panglica controversată cu ajutorul unei insigne.

Și la Comrat, unii participanți au venit la manifestări de Ziua Victoriei și Comemorării, purtând „panglica Sf. Gheorghe”. În noaptea de 8 mai, legislativul local a votat o nouă decizie pentru a permite folosirea în autonomia găgăuză a panglicii controversate. Curtea de Apel de la Comrat suspendase anterior o asemenea decizie a Adunării Populare și guvernatoarei Irina Vlah.

Puterea marchează 9 mai separat

Puterea pro-occidentală de la Chișinău a marcat separat de opoziție Ziua Victoriei și Comemorării, depunând flori (albe) la Memorialul Eternitate din capitală. Președinta Maia Sandu a lipsit de la eveniment, Președinția explicând că șefa statului are probleme de sănătate.

Ceremonia depunerilor de flori a fost condusă de spicherul Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița.

Participanții la comemorările oficiale la complexul memorial Eternitate au purtat stickere tricolor „Moldova pentru Pace”, simbolul unei campanii oficiale împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În cadrul comemorărilor oficiale, au mai depus flori la memorialul Eternitate mai mulți deputați ai majorității parlamentare PAS și membri ai guvernului.