Agenția France Presse amintește că aceasta este a doua catastrofă ecologică care lovește portul Volos, situat la trei ore și jumătate de drum cu mașina la nord de Atena, după inundațiile catastrofale care au lovit regiunea Tesalia anul trecut.
Acele inundații au reumplut un lac din apropiere care fusese secat în 1962 în încercarea de a combate malaria, „umflându-l” de trei ori peste dimensiunea sa normală.
„După furtunile Daniel și Elias din toamna anului trecut, aproximativ 20.000 de hectare de câmpii din Tesalia au fost inundate, iar diverși pești de apă dulce au fost duși de râuri spre mare”, a declarat Dimitris Klaudatos, profesor de agricultură și mediu la Universitatea din Tesalia.
De atunci, apele lacului s-au retras drastic, forțând peștii de apă dulce să se îndrepte spre portul Volos care se varsă în Golful Pagasetic și în Marea Egee, unde nu pot supraviețui.
Numai marți, autoritățile au îndepărtat 57 de tone de pești morți eșuați pe plajele din apropiere de Volos, iar eforturile de curățare au continuat miercuri.
Sosirile turistice în zonă au scăzut deja cu aproape 80% de la inundațiile de anul trecut, potrivit asociației locale a restaurantelor și barurilor.
„Acest pește mort va fi moartea noastră”, a declarat Stefanos Stefanou, președintele asociației. „Ce vizitator va mai veni în orașul nostru după asta?”
Autoritățile locale au deschis o anchetă pentru a cerceta calitatea apei și nivelurile microbiene din estuarul lacului Karla, precum și potențiala poluare din golf.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te