Posibil sabotaj | Suedia investighează scurgerile din gazoductul Nord Stream

Scurgere de gaze din gazoductul Nord Stream 2 văzută de interceptorul danez F-16 în zona insulei Bornholm, Danemarca, 27 septembrie 2022

Poliția suedeză a anunțat că a lansat o anchetă preliminară privind un posibil sabotaj legat de scurgerile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, după ce seismologi din Suedia și Danemarca au declarat că au înregistrat explozii puternice în zonele din apropierea zonelor în care au fost găsite dovezi ale scurgerilor.

Un purtător de cuvânt al poliției naționale a declarat, la 27 septembrie, că poliția suedeză „a întocmit un raport, iar clasificarea infracțiunii este de sabotaj grav”. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că scurgerile de gaz raportate nu sunt „nimic mai mult decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune împotriva UE.” Podoliak a acuzat Rusia că încearcă să „destabilizeze situația economică din Europa și să provoace panică înainte de iarnă”.

### Vezi și... ### Conductele rusești din Marea Baltică, afectate de scurgeri de gaze fără precedent

Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat că este clar că scurgerile au fost cauzate de „acțiuni deliberate”, iar președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că scurgerile se datorează unui „sabotaj”. Ea a avertizat că Uniunea Europeană va reacționa cu „cel mai puternic răspuns posibil” la orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene.

Rusia, care, împreună cu Europa, a cheltuit miliarde de dolari pentru construcția conductelor Nord Stream, a declarat anterior că este „extrem de îngrijorată” în legătură cu scurgerile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate exclude posibilitatea ca în spatele scurgerilor să se afle sabotajul.