Acum, când președintele are COVID19, întrebarea revine în actualitate. Răspunsul este că teoretic, amânarea alegerilor nu este imposibilă doar că, în termeni practici, ea este foarte improbabilă pentru că este nevoie de aprobarea ambelor camere ale Congresului, una controlată de republicani, cealaltă de democrați.
Dar dacă, de exemplu, președintele nu poate continua cursa – ceea ce este o situație pur ipotetică, nu există niciun indiciu că așa ceva se va întâmpla – poate fi numele său înlocuit de pe buletinele de vot? Asta este practic imposibil pentru că buletinele au fost de-acum tipărite și în multe state, votul a început deja și se estimează că două milioane de americani au votat.
### Vezi și... ### SUA: Prima dezbatere între candidații la președinție nu aduce nimic nouÎn Statele Unite, populația nu alege direct președintele, ci electori, în fiecare stat și aceștia sunt cei care aleg președintele-fiecare stat având un număr de electori egal cu numărul deputaților din Congres. În aceste condiții, electorii pot alege republicani, de exemplu, chiar dacă președintele nu ar mai fi candidat. Întrebarea imediată însă este ce se va întîmplă cu campania, în condițiile în care nu se știe cât timp va fi Donald Trump afectat de virus, de care suferă și consilieri ai săi apropiați și un număr de senatori. Această întrebare rămâne deschisă.
Constituția americană oferă Congresului prerogativa de a stabili dată alegerilor. Scutinul prezidențial nu a fost amânat niciodată în istoria americană. Chiar și în ipoteza extrem de improbabilă că Congresul amîână alegerile, amendamentul 20 la Constituția americană arată că mandatul președintelui se încheie la 20 ianuarie, caz în care – dacă persistă incertitudinea, dintr-un motiv sau altul – Casă Albă ar fi preluată de președintele Camerei Reprezentanților, după toate probabilitățile Nancy Pelosi. În plus, Congresul nu poate nici să amâne pe termen nedeterminat alegerile prezidențiale, pentru că mandatul Congresului se încheie la începutul lui ianuarie 2021.
### Vezi și... ### Alegeri americane: Congresul va continua să fie informat „în persoană” de amenințările la adresa scrutinuluiStatele pot influența numirea electorilor, dar au obligația legală să trimită numele acestora Congresului până pe 23 decembrie. După atacurile teroriste din 2001 s-a speculat că George W Bush ar putea încerca să amâne alegerile, ipoteza respinsă însă de secretarul de stat de la vremea respectivă Condoleezza Rice, în numele administrației, care a spus „Am avut alegeri în țară asta și când ne aflam în război, chiar și în timpul Războiului Civil. Și trebuie să ținem alegerile la timp”.