Poze rare ilustrând reconstrucția Donbasului după cel de-al II-lea Război Mondial

Reconstrucția unei clădiri din orașul cunoscut astăzi sub numele de Donețk, la scurt timp după ce Armata Roșie a recucerit regiunea Donbas de la germani și aliații lor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Donețk a fost numit Stalino din 1924 până în 1961. Această fotografie este una dintre multele de acest gen din arhiva de imagini a Bibliotecii Harvard care arată reconstrucția postbelică a regiunii Donbas din estul Ucrainei în anii 1940.

 

Imaginea, intitulată „Donbas își vindecă rănile”, arată muncitori care repară echipamente la mina de cărbune Dzerjinsky.

Donbasul a fost ocupat de forțele naziste și italiene din 1941 până în 1943. Cele mai multe fotografii din această galerie au fost făcute între 1944 și 1949. 

 

Ziduri din clădirea minei de cărbune care a fost „distrusă de hutteriți” în timp ce forțele germane se retrăgeau, potrivit autorului legendei.

Din 2014, regiunea Donbas a fost încă o dată tulburată de conflicte pe fondul separatismului susținut de Kremlin, care a precedat războiul care continuă și astăzi.
 

Un memorial lângă un coridor de mină neidentificat. Inscripția spune: „Aici zac sovietici torturați cu cruzime până la moarte de către cruzii germano-fasciști în timpul ocupației orașului Stalino, 1941-1943”.

Milioane de ucraineni au murit în mâinile forțelor de ocupație conduse de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a venit la scurt timp după ce populația Ucrainei sovietice a fost decimată de foametea provocată de Kremlin, cunoscută sub numele de Holodomor.

Un miner repară o mașinărie, într-o fotografie din seria intitulată de fotograf: „Reluarea mineritului de cărbune în Donbas”.

O fotografie, care creează senzația unei imagini de propagandă pusă în scenă, arată lucrări de reconstrucție în uzina de fier și oțel din Donețkul de astăzi.

La momentul în care au fost făcute aceste fotografii, a existat un aflux de etnici ruși care se mutau în regiunea Donbas pentru a lua parte la reconstrucția acesteia. 

O imagine a cărei legendă scria: „Mii de civili torturați au fost aruncați în canalul de mai sus, care este situat în mina Kalinovka, nu departe de Stalino, capitala Donbasului”.

Donețk a fost numit în trecut Yuzovka, după fondatorul său galez John Hughes, înainte de a fi numit în cinstea lui Stalin.

Un mecanic verifică asamblarea echipamentelor grele în timpul lucrărilor de restaurare la uzina constructoare de mașini Stalin din Kramatorsk, la sfârșitul anilor 1940.

Potrivit unui raport desecretizat al CIA din 1952, fabrica a fost „avariată în proporție de 80% în timpul războiului”, și și-a reluat funcționarea completă în mai 1949.

Reconstrucția unei clădiri administrative de pe strada Artema, în centrul orașului Donețk. Clădirea a fost grav avariată în timpul războiului, apoi reconstruită în stilul „clasicismului socialist”.
 

O scenă de vară în Donețkul de astăzi. Cinematograful de pe fundal a fost deschis în 1939 și poartă numele poetului ucrainean Taras Șevcenko. Cinematograful își continuă și astăzi activitatea în orașul ucrainean ocupat de ruși.
 

O vedere asupra Parcului Serbakova din Donețk arată un pod care a fost construit inițial de soldații sovietici în timpul luptei pentru oraș și ulterior devenit permanent.

Parcul a fost numit pentru prima dată după Pavlo Postîșev, un comunist care a jucat un rol-cheie în distrugerea moștenirii religioase a Ucrainei și în Holodomor. După ce el a fost executat în 1938 pentru că a făcut parte dintr-o „organizație troțkistă de dreapta”, parcul a fost redenumit după funcționarul comunist Oleksandr Șcerbakov.

O uzină constructoare de mașini din Kramatorsk. Fabrica a fost construită în anii 1890, fiind apoi preluată și extinsă de guvernul sovietic.

Cărbunele este încărcat într-un vagon feroviar într-o mină din Donbas care fusese recent restaurată.

Un tramvai trece pe lângă Teatrul Donețk, cunoscut la acea vreme ca Teatrul Dramatic Stalino. Teatrul a primit atenție internațională în 2014 pentru că și-a continuat activitatea pe fundalul tulburărilor provocate de anexarea Crimeii și destabilizarea crescândă a Donbasului. 

Fierul topit curge în uzinele metalurgice din Stalino după restaurarea lor, după cel de-al Doilea Război Mondial.
 

Imaginile păstrate într-o arhivă din SUA surprind anii în care a fost reconstruită regiunea Donbas a Ucrainei, ultima dată când aceasta a fost devastată de război.