Prăbușirea lui Assad, văzută de la Washington: O veste bună, dar și riscuri

Președintele SUA, Joe Biden, a spus la 8 decembrie că debarcarea lui Assad deschide oportunități, dar aduce și riscuri.

Într-o mișcare care a zguduit Orientul Mijlociu, președintele sirian, Bashar al-Assad, a fost înlăturat în acest weekend, de la putere, regimul său prăbușindu-se în fața avansurilor opoziției, în special grupului islamist armat Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Assad, care a condus Siria cu o mână de fier timp de peste două decenii, s-a refugiat duminică în Rusia, conform unor relatări ale presei de stat ruse, neconfirmate imediat.

Președintele american, Joe Biden, a descris evenimentul drept „un moment de oportunitate istorică” pentru Siria, care a fost devastată de ani de război civil, dar a avertizat și că acesta este „un moment de risc și incertitudine.”

Biden a subliniat că schimbările dramatice din Siria sunt rezultatul strategiei americane, care a slăbit semnificativ influența Rusiei și Iranului în regiune, contribuind la colapsul regimului Assad. Totuși, el a recunoscut că aceste rezultate nu au fost pe deplin anticipate.

Washingtonul se confruntă acum cu provocarea de a sprijini stabilizarea Siriei.

Teamă de „vidul de putere”

Oficialii americani se tem că vidul de putere creat ar putea fi umplut de facțiuni islamiste extremiste, care pot destabiliza și mai mult regiunea. Administrația Biden și Pentagonul au declarat că trupe americane vor rămâne în estul Siriei pentru a preveni o posibilă revenire a grupării Statul Islamic (ISIS).

Daniel Shapiro, asistent adjunct al secretarului american al apărării pentru Orientul Mijlociu, a subliniat că Statele Unite colaborează cu parteneri regionali pentru a proteja civilii și pentru a preveni ca armele chimice ale regimului Assad să cadă pe mâini greșite. Forțele americane desfășoară, de asemenea, operațiuni pentru a sprijini grupările moderate arabe și kurde de la est de Eufrat și de la baza militară al-Tanf.

Revoluția siriană a fost întâmpinată cu reacții mixte pe scena globală. Lideri regionali sunt îngrijorați de posibilele implicații asupra propriilor state, în timp ce Israelul a lansat atacuri aeriene asupra unor baze militare siriene pentru a preveni ca armele strategice să fie capturate de facțiuni teroriste.

Secretarul de stat american, Tony Blinken, a subliniat angajamentul american de a sprijini eforturile internaționale vizând responsabilizarea regimului Assad pentru atrocitățile comise împotriva poporului sirian. În același timp, administrația Biden încearcă să sprijine o tranziție politică în Siria, colaborând cu facțiunile implicate pentru a asigura un guvern stabil.

În timp ce președintele Biden a salutat sfârșitul regimului Assad drept un „act fundamental de justiție”, el a avertizat împotriva riscului ascensiunii unui alt regim autoritar. Acest moment marchează nu doar o schimbare majoră în Siria, ci și o recalibrare a dinamicilor geopolitice din regiune, având potențialul de a redefini relațiile internaționale în Orientul Mijlociu.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te