Praga pustie și din nou în carantină

Podul Karol din Praga, altădată asaltat de turiști. 12 octombrie 2020

În Republica Cehă s-a înregistrat miercuri un număr record de de cazuri noi de COVID-19: 9544. „Cifrele sunt catastrofale; este cu adevărat urgent", a declarat premierul Andrej Babis .

Comercianți din centrul orașului au fost nevoiți să-și închidă afacerea sau să afișeze reduceri în lipsa turiștilor. 12 octombrie 2020

Numărul total de cazuri depistate de la extinderea focarului din luna martie aproape s-a dublat doar în octombrie, la 139 290. Țara, care are 10,7 milioane de locuitori, se confruntă cu una dintre cele mai mari creșteri ale numărului de persoane infectate din lume.

Vinărie locală închisă în centrul istoric. Odată cu al doilea val al pandemiei de Covid-19 numărul de turiști a scăzut dramatic, iar majoritatea localurilor și magazinelor din zonă au fost nevoite să se închidă.

Toate restaurantele, pub-urile și barurile sunt închise de miercuri. Consumul de alcool în public este interzis. Toate școlile au introdus învățământul la distanță. Grupurile mai mari de șase persoane fie în interior, fie în exterior, sunt interzise. Evenimentele sportive și culturale au fost suspendate. Cerința de a purta mască a fost de asemenea extinsă.

Unul dintre puținele localuri pe strada Havelska care încă mai era deschis cu două zile înainte de introducerea noilor restricții la Praga. Strada Havelska din centrului istoric era un loc de atracție pentru turiști, datorită atmosferei de epocă, a muzicii vii și a localurilor deschise până târziu.

Restaurantele pot activa doar în sistem de livrare. Școlile, barurile și restaurantele din Praga au fost închise începând din 14 octombrie până pe 3 noiembrie pentru a opri răspândirea infectărilor cu coronavirus.

Autoritățile au închise temporar și căminele studențești și a fost interzis consumul de alcool în public.

Muzeul Kafka și terasa din curte închise. Din 14 octombrie muzeele și restaurantele și-au suspendat activitatea din cauza creșterii numărului de infectări cu Covid-19.

Celebrele berării din centrul istoric al orașului, fără clienți, cu două zile înainte de introducerea noilor restricții

Lacăte la prăvăliile din centrul vechi. 12 octombrie 2020

Republica Cehă va începe să pregătească și alte spații extraspitalicești pentru pacienții cu COVID-19, au declarat joi oficiali guvernamentali.

Ministrul de interne Jan Hamacek a declarat pentru agenția de știri CTK că armata va începe construirea unui spital de campanie cu 500 de paturi. În spitalul provizoriu vor acorda asistență medicală atât cadre medicale militare, cât și civile, a mai spus Hamacek.

Obloane trase și la magazinele de suveniruri

Schimb valutar închis, la câțiva metri de Piața Orașului Vechi, Staroměstské náměstí

Premierul Andrej Babis spunea că a vorbit și cu autoritățile din statul german vecin, Bavaria, despre posibilul ajutor, dar că deocamdată Praga încearcă, pe cât posibil, să stăpânească singură situația.

Patronul unui magazin de pe strada Havelska își închide magazinul. Acesta spune că practic toți comercianții de pe stradă sunt în aceeași situație.

Spitalele din Republica Cehă transformă secțiile de medicină generală în unități COVID-19 și anulează procedurile non-urgente pentru a face față creșterii numărului pacienților. Numărul de spitalizați a ajuns de șase ori mai mare decât în momentele de vârf din primul val al pandemiei.

Piața Orașului Vechi, Staroměstské náměstí, din centrul istoric, era neobișnuit de pustie cu două zile înainte de introducerea noilor restricții.

O mică brutărie de familie încă își mai așteaptă clienții, în centrul istoric al orașului.

Lebede pe Vltava, pe fundalul Podului Karol, una dintre principalele atracții turistice ale Pragăi. De obicei, podul e plin de turiști, muzicieni, pictori și mici comercianți. Odată cu al doilea val al pandemiei de Covid-19 numărul de turiști a scăzut dramatic.

Țara are 10,7 milioane de locuitori și cel mai mare număr de infecții cu coronavirus din Europa în raport cu numărul de locuitori. Sistemul de sănătate, altminteri bine echipat cu paturi, oxigen și ventilatoare, începe să simtă presiunea marelui număr de pacienți, combinată cu lipsa personalului din sistemul medical.

Peste 4000 de cadre medicale sunt acum infectate.

O mască de protecție aruncată pe podul Karol.

Una din statuile de pe Podul Karol, în timpul pandemiei de Covid-19.