Praga: se redeschide dosarul de fraudă cu subvenții europene al premierului ceh Babis

Premierul ceh Andrej Babis

Procurorul-șef al Cehiei a decis redeschiderea dosarului premierului ceh Andrej Babis, bănuit că ar fi încălcat legea ca să obțină subvenții europene pentru un centru de reuniuni și agrement din apropierea Pragăi.

### Vezi și... ### Premierul ceh Andrej Babiš, în conflict de interese (Comisia Europeană)


Om de afaceri intrat în politică în urmă cu câțiva ani cu un mesaj anti-corupție, Babis ar fi scos din concernul său numit Agrofert, cu peste 160 de firme, compania care deținea complexul „Cuibul berzei”, inventându-i o conducere nouă, ca să-i faciliteze obținerea de 2 milioane de euro ca subvenții europene pentru firme mici și mijlocii.

### Vezi și... ### Procurorul general din Praga a suspendat cercetările într-un dosar penal în care figurează premierul Andrej Babis


În septembrie, un procuror ceh a oprit urmărirea penală a lui Babis, spunând că nu s-au găsit dovezi, dar miercuri, 4 decembrie procurorul-șef Pavel Zeman a decis reînceperea urmăririi penale, spunând că oprirea ei a fost „prematură”. Babis, al cărui partid ANO conduce detașat în sondajele de opinie cehești, neagă orice vină.

Criticii lui Babis spun că întregul său imperiu financiar a fost construit pe deturnări de subvenții de stat sau din partea UE.

Știrea redeschiderii dosarului „Cuibul berzei” a venit la doar câteva ore după ce presa cehă a publicat concluziile, incriminante pentru Babis, ale auditului UE privind conflictele de interese ale omului de afaceri devenit politician. Documentul constată că nu a fost în regulă ca Babis să fie ministru de finanțe (2014-2017) și să decidă asupra subvențiilor europene, inclusiv pentru firmele din concernul său Agrofert.

Înainte să devină premier după câștigarea alegerilor din 2017, Babis a renunțat formal la Agrofert după ce parlamentul ceh a adoptat o lege specială ca să-l forțeze să facă asta, dar auditul UE – potrivit presei cehe – constată că desprinderea nu a fost de substanță, el controlând în continuare concernul. În urma auditului UE, Cehia ar urma să returneze Bruxelles-ului cam 11 milioane de euro pentru fraudarea subvențiilor.

### Vezi și... ### Premierul ceh Babis spune că nu înțelege de ce protestează oamenii (VIDEO)


Babis spune însă că cehii nu vor returna nimic și neagă toate acuzațiile.