Pregătirile pentru BAC, pe ultima sută de metri: „Pretestarea a fost ușoară, dar unii itemi erau formulați întortocheat”

Autoritățile din Educație spun că din cauza pandemiei de Covid-19, a crescut procentul elevilor care au avut rezultate mai slabe sau nu și-au dat interesul pentru studiere

Autoritățile din Educație spun că din cauza pandemiei de Covid-19, a crescut procentul elevilor care au avut rezultate mai slabe sau nu și-au dat interesul pentru studiere

Rezultatele pretestării pentru Bacalaureat au arătat că, în linii mari, liceenii sunt pregătiți pentru examenul național, potrivit responsabililor din Educație. Mai mulți elevi au spus Europei Libere că testele au fost ușoare, însă unii itemi erau formulați neclar și i-au indus în eroare.

Elev în clasa a XII-a la Liceul „Miron Costin” din orașul Florești, Dragoș Cobilaș a spus că a avut puține emoții la pretestare și că mai greu i s-a părut testul la matematică.

Sunt exerciții care nu sunt în programa școlară, în manuale.
Dragoș Cobilaș, elev

„La chimie, practic fiecare exercițiu poate fi prevăzut, dar la matematică, poate să fie orice, nu știi la ce să te aștepți. La limba romană, la pretestare a fost un subiect despre perspectiva narativă. Eu nu țin minte să fi trecut așa ceva, adică sunt exerciții care nu sunt în programa școlară, în manuale, lucru extrem de important pentru a avea o notă bună”, a povestit liceanul.

Denis Cuciuc de la Liceul Teoretic din satul Varnița, raionul Anenii Noi, spune că testele au fost de o dificultate medie. A avut însă unele nelămuriri la examenul la geografie.

„Mă așteptam că pretestarea la geografie să fie mai ușoară. Cred că ar trebui de simplificat exercițiul cu climograma, în care trebuia să aflăm tipul de climă în baza precipitațiilor și a temperaturii indicate. Acest item a indus în eroare majoritatea elevilor”, a spus Denis.

La Liceul „Gheorghe Paladi” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, unde învață Silvia Iurcu, pretestarea s-a desfășurat în sala de festivități, unde elevii vor susține și examenele de Bacalaureat.

„La unii itemi, la istorie și la limba română, condițiile au fost întortocheate, neclare. Dacă nu citeai atent, puteai să dai greș. Pur și simplu, pentru mine, ca persoană care a învățat tot anul și nu a lăsat până în ultimul moment, a fost ușor. Eu voi fi recunoscătoare Ministerului Educației dacă BAC-ul va fi la fel de ușor ca pretestarea”, a mărturisit tânăra.

Un exemplu la care se referă Silvia este exercițiul 4 din testul la istorie, care avea următoarea sarcină: „Compară principiul de alegere a domnitorului la tronul Principatelor unite ale Moldovei și Valahiei. Argumentează răspunsul cu trimitere la surse”.

### Vezi și... ### Finanțarea per elev, condamnare pentru școlile mici: „Supraviețuim de la o zi la alta, nu ne putem dezvolta”

S-au dat puncte, nu note

Directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, a declarat Europei Libere că rezultatele pretestărilor, care au avut loc în perioada 27 martie - 7 aprilie, arată că, în linii generale, liceenii sunt pregătiți pentru BAC. Experții vor face, însă, unele modificări în urma analizei lucrărilor.

„Am avut unele sugestii de îmbunătățire a testelor. Aici mă refer la volumul materiei propuse, spațiul oferit pentru rezolvarea subiectelor”, a explicat responsabila.

În total, la pretestare au participat peste 19.000 de elevi din ciclul liceal. Potrivit funcționarilor din Educație, testarea este similară examenului național și a fost realizată în condiții asemănătoare, doar că nu s-au dat note, ci puncte.

„Profesorii discută acum cu elevii și analizează itemii pe care i-au avut la pretestare, punctajele obținute. Testele de Bacalaureat sunt practic gata, se lucrează la ele din toamnă”, a precizat Lilia Ivanov.

### Vezi și... ### Podcast „Europa din Moldova” | Cum se modernizează școlile din Republica Moldova pe bani din UE

Efectele școlii online din pandemie

Specialiștii spun că pandemia de Covid-19, când lecțiile s-au ținut în regim online, și-a lăsat amprenta asupra cunoștințelor elevilor.

„Pandemia și-a lăsat amprenta, indiscutabil. A crescut un pic procentul elevilor care au avut rezultate mai slabe sau nu și-au dat interesul pentru studiere. Pandemia a generat, însă, și lucruri pozitive. A fost o situație când și elevii, și profesorii au putut să-și valorifice competențele digitale și le-au oferit alte surse, alte posibilități pentru pregătirea de examene”, a spus funcționara.

Potrivit Ministerului Educației, anul trecut, circa 92% din absolvenții de liceu au promovat Bacalaureatul. Media la examenul național a fost 7,25 pentru absolvenții liceelor, comparativ cu 7,19 în 2021.

În acest an, examenele de Bacalaureat vor fi organizate în codiții similare celor de anul trecut, în 93 de centre, și se vor desfășura în perioada 2 iunie -20 iunie.