Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața de la Radio Europa Liberă
Știrile presei moldovene
- Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești, scrie Radio Chișinău, citându-l pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. El spune că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de realizare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, astfel încât persistă multă incertitudinea legată de livrările de gaze naturale către Republica Moldova. În acest context, autoritățile moldovene cumpără păcură, fac stocuri de gaze, cresc rezerva de cărbune și spun că pun în aplicare programul prin care asigură cetățenii cu lemne de foc.
- În continuarea aceluiași subiect, premierul Natalia Gavrilița a discutat cu omologul său de la București Nicolae Ciucă despre cum ar putea ajuta România Republica Moldova să-și asigure securitatea energetică. Aflată la București, șefa guvernului de la Chișinău a discutat cu Ciucă despre stocarea gazelor moldovenești în depozitele din România, nevoia de a crește volumul de lemne, precum și despre participarea companiilor din România la licitațiile organizate de Termoelectrica pentru achiziția de păcură. Natalia Gavrilița a afirmat că prioritatea numărul unu pentru Guvernul de la Chișinău este ca Republica Moldova să treacă cu bine peste iarnă, remarcă Ziarul de Gardă. Șeful Guvernului de la București a dat asigurări că România va face tot ce-i stă în putință să găsească soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova.
- În aceste zile sunt anunțate diverse măsuri de sprijin pentru agricultorii moldoveni. Rata de creditare pentru producători va fi micșorată cu 8,5 puncte procentuale, începând cu 25 august, scrie TV8.md. De asemenea, ar urma să fie dublată și suma care este subvenționată la dobânzi, cum promite Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Aceste acțiuni ar trebui să reducă „impactul extrem de negativ al secetei și al majorării ratelor dobânzii”, mai ales că acum agricultorii suferă din cauza lipsei de resurse financiare, pentru că au avut vânzări foarte mici sau chiar deloc.
- Dar în ciuda acestor anunțuri, două dintre cele mai importante asociații de fermieri intenționează să organizeze săptămâna viitoare un protest în mai multe raioane, despre care spun că va avea un caracter economic și va fi pașnic. La manifestația de protest va fi scoasă și tehnica agricolă, potrivit Deschide.md. Fermierii se plâng că sunt afectați de mai multe probleme în același timp: seceta, embargoul rusesc, scumpirile enorme la resursele necesare culturilor agricole și prețurile derizorii la recolte.
- Numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă din Republica Moldova a trecut de 5 milioane, după ce a crescut cu peste 8 la sută în ultimele trei luni, notează Mold-Street. Portalul citează rapoarte ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI). Aceste rapoarte relevă însă că, de regulă, din numărul total de utilizatori, aproximativ 800.000-900.000 sunt pasivi. Deși, oficial, numărul celor care vorbesc la telefonul mobil a crescut, nu s-a întâmplat asta și cu volumul total al traficului pe care îl realizează aceștia. Un utilizator de telefonie mobilă vorbește în medie lunar cam 237 de minute, iar durata medie a unui apel este de 1,9 minute, potrivit datelor recente.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor Crowd Tangle, pe Facebook e populară investigația portalului Cu Sens, preluată de TV8, despre vila de lux în care locuiește deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit acestei investigații, vila valorează peste 13 milioane de euro, se află într-un orășel din Israel și ar fi fost închiriată de Șor acum trei ani.
- Este populară și știrea Europei Libere despre armamentul rus capturat de forțele ucrainene care au recucerit teritorii din nord-estul țării lor.
- Pe Instagram e virală postarea TV8, care spune că urmează a fi publicată „lista neagră” a construcțiilor ilegale din Chișinău.