Premiera daneză, atacată în centrul orașului Copenhaga. Un bărbat a fost arestat

Incidentul survine în timpul alegerilor europarlamentare, care se încheie duminică în întreaga Uniune Europeană.

Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost atacată şi lovită de un bărbat, pe 7 iunie seara, în centrul oraşului Copenhaga. Bărbatul a fost arestat de poliție, iar autoritățile încă nu au spus dacă prim-ministra este rănită.

Frederiksen a fost agresată de un bărbat într-o piață din capitala Copenhaga, a informat, vineri seara, agenția de știri de stat Ritzau.

Poliția din Copenhaga a confirmat pe platforma X că o persoană a fost arestată și că desfășoară o anchetă pe acest caz, relatează AP.

Biroul de presă al premierei a declarat, pentru postul TV de stat danez DR, că Mette Frederiksen e „șocată” de incident. Nu sunt alte detalii despre starea șefei guvernului danez.

Incidentul survine în timpul alegerilor europarlamentare, care se încheie duminică în întreaga Uniune Europeană.

Frederiksen a făcut campanie cu candidatul principal al social-democraților la UE, Christel Schaldemose.

Jurnaliștii danezi, preluați de AP, susțin, însă, că atacul nu ar fi legat de un eveniment de campanie.

Politicienii danezi – atât susținătorii lui Frederiksen, cât și din opoziție – și-au exprimat compasiunea față de prim-ministru și au condamnat atacul.

Și președinta R. Moldova Maia Sandu a publicat o postare pe rețeaua X (fostul Twitter): „Mă gândesc la Mette Frederiksen, care a fost atacată pe o stradă din Copenhaga. Violența nu își are locul în societățile noastre. Îi doresc primului-ministru putere în aceste momente”.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al democraților danezi, Peter Skaarup, a spus: „Puteți să nu fiți de acord cu privire la politică, dar violența este și va fi complet inacceptabilă”.

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat că „un atac asupra unui lider ales democratic este, de asemenea, un atac la adresa democrației noastre”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat atacul pe care l-a numit „un act de agresiune laș”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te