Primul ministru armean Nikol Pașinian a sugerat că posturi de frontieră rusești vor fi plasate de-a lungul frontierei armeno-azere pentru a asigura demarcarea în condiții de siguranță a frontierei, deoarece tensiunile sunt din nou în creștere în regiune.
Într-o sesiune a guvernului de la Yerevan, Pașinian a spus că observatorii din statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia ar putea monitoriza și frontiera armeno-azeră, adăugând că Grupul de la Minsk al Organizației de Securitate și Cooperarea în Europa (OSCE) și alte formate ar putea fi alternative acceptabile pentru a asigura o demarcare pașnică a frontierei.
Negocierile la nivel internațional care implică Grupul Minsk în care se află Rusia, Statele Unite și Franța, nu au reușit să producă o soluționare durabilă a conflictului.
„În calitate de membru al CSTO, Armenia, care va prelua președinția organizației în septembrie, își înțelege pe deplin responsabilitatea de a evita amenințarea la adresa securității CSTO și de a sta departe de implicarea aliaților în conflictele armate și eu, personal , exclud oficial orice acțiune provocatoare din partea forțele armate ale Armeniei ”, a spus Pașinian. CSTO include Armenia, Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la Moscova la scurt timp după declarația lui Pașinian că „Rusia continuă să ia legătura cu Erevanul și Baku pentru a asigura punerea în aplicare a acordurilor cu trei părți” pentru a pune capăt războiului de 44 de zile de anul trecut dintre Armenia și Azerbaidjan, care s-a încheiat în noiembrie cu recăpătarea controlului de către Baku asupra unor părți ale regiunii separatiste Nagorno-Karabakh și asupra tuturor celor șapte districte adiacente care au fost sub controlul etnicilor armeni timp de aproape 30 de ani.
Sugestia lui Pașinian privind posturile de frontieră rusești vine la o zi după ce Ministerul Apărării din Armenia a declarat că trei dintre militarii săi au fost uciși și doi răniți după ce forțele armate azere au încălcat acordul de încetare a focului de-a lungul frontierei comune.
Ciocnirile au devenit mai frecvente de-a lungul frontierei azero-armene de la mijlocul lunii mai. Nagorno-Karabakh este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar a fost controlat de etnici armeni de la începutul anilor 1990. Războiul de anul trecut a făcut cel puțin 6.900 de vieți din ambele părți.