Starmer a declarat, citat de Reuters, că dorește ca Marea Britanie să depășească relațiile tensionate ale guvernului conservator anterior cu aliații europeni și să pună îmbunătățirea acestor legături în centrul eforturilor sale de a stimula creșterea economică a Marii Britanii.
Marți, la Berlin, Starmer a vizitat Poarta Brandenburg, un punct simbolic, înainte de a se întâlni cu președintele Frank-Walter Steinmeier miercuri înainte de prâzns. Apoi, el a fost întâmpinat cu onoruri militare de cancelarul german Olaf Scholz în fața cancelariei federale, sub soarele strălucitor al verii târzii.
Laburistul Starmer va discuta cu Scholz, un coleg de stânga, social-democrat, despre un nou pact care, speră ei, va aduce un grad fără precedent de cooperare militară bilaterală și o mai mare colaborare în domenii precum comerțul și energia.
„Trebuie să facem un viraj în privința Brexitului și să reparăm relațiile rupte lăsate în urmă de guvernul [britanic] anterior”, a declarat Starmer într-o declarație. „Avem o ocazie unică într-o generație de a reseta relația noastră cu Europa”.
Marea Britanie și Germania, aliați NATO, țările cu cele mai mari cheltuieli în domeniul apărării din Europa de Vest, caută modalități de a spori cooperarea în domeniul apărării, în perspectiva unei posibile reduceri a sprijinului militar al SUA pentru Ucraina, dacă fostul președinte american Donald Trump revine la Casa Albă la începutul anului viitor.
Candidatul republican la președinția SUA a avertizat că, dacă va fi ales, va regândi în mod fundamental „scopul NATO și misiunea NATO”. De asemenea, el nu s-a angajat să trimită ajutoare suplimentare Ucrainei și a declarat că nu va apăra aliații care nu își măresc bugetele de apărare. Trump este „prins” într-o cursă strânsă cu vicepreședinta Kamala Harris în vederea alegerilor din 5 noiembrie.
Potrivit oficialilor, un parteneriat anglo-german în domeniul apărării ar putea semăna cu pactul de la Lancaster House dintre Marea Britanie și Franța, convenit în 2010, cu promisiunea de a crea o forță comună și de a folosi în comun echipamente și centre de cercetare în domeniul rachetelor nucleare.
În timpul călătoriei sale în Germania, Starmer va purta discuții și cu lideri de afaceri, inclusiv cu Armin Papperger, directorul executiv al producătorului german de armament Rheinmetall, care, potrivit unor relatări media de luna trecută, a fost ținta unui complot rusesc de asasinare. Kremlinul a declarat că informațiile respective sunt false și nu trebuie luate în serios.
După discuțiile din Germania, Starmer va merge la Paris, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de miercuri seară și va găzdui joi un mic dejun de lucru cu directori din companii franceze din apărare, telecomunicații sau farmaceutică precum Thales, Eutelsat, Mistral AI și Sanofi.
El va discuta de asemenea cu președintele Emmanuel Macron la Palatul Elysée, după o întâlnire cu sportivii britanici participanți la Jocurile Paralimpice. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te