Actualizare: Parlamentul a votat guvernul PAS, condus de Natalia Gavrilița și programul de guvernare.
Guvernul a fost învestit cu votul a 61 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic Șor nu au votat.
Votul a avut loc după o pauza forțată de o pană de curent și pornirea alarmei de incendiu. Se pare că alarma a fost declanșată de alimente care au luat foc în cantina Parlamentului, relatează IPN.
După votul din Parlament, noul guvern a depus jurământul în prezența președintei Maia Sandu.
----------------------------------------------------------
Înainte de vot, Natalia Gavrilița a declarat între altele: „Cea mai importantă misiune e să arătăm că un guvern integru e bun pentru țară, iar Moldova poate reveni în lista statelor decente. Acest guvern nu va fura, nu va împărți bani publici cu procent, nu va proteja escrocii și bandiții. Vom curăți instituțiile statului de oameni corupți, vom face totul să recuperăm banii din miliard și alte scheme. Vom ținti confiscarea averii corupților și din acei bani vom repara școli, case de cultură și drumuri”.
PAS are o majoritate confortabilă de 63 de mandate din 101 așa că, teoretic, nu există motive ca noul guvern să nu fie confirmat. Inițial, Partidul Șor , care se declară în opoziție constructivă, afirmase că va susține guvernul Gavrilița, dar vineri dimineață și-a schimbat poziția. „Văzând speculațiile care au fost lansate în spațiul public, atacurile care au fost făcute la adresa noastră, în special, de către candidatul pentru funcția de premier și reprezentanții majorității parlamentare, anunțăm că nu vom vota pentru acest guvern”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Șor.
Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care s-au declarat în opoziție, susțin că nu vor acorda vot de încredere premierului desemnat. Totuși, deputata comunistă Elena Bodnarenco a menționat că programul de guvernare al Cabinetului Gavrilița conține „promisiuni și aspecte destul de bune”, însă, potrivit ei, „este lipsit de acoperire financiară” și „nu se va reuși implementarea acestuia în următorii patru ani”, relatează Ziarul de Gardă.
Vezi și: Componența guvernului propus de premierul desemnat Natalia Gavrilița