Premierul Ion Chicu a propus deschiderea a încă două puncte de control comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean

Șeful guvernului de la Chișinău, Ion Chicu, și omologul său de la Kiev, Oleksi Honcearuk. 22 noiembrie 2019

Premierul Ion Chicu a propus deschiderea a încă două puncte de control comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, în cadrul unei întrevederi de vineri, 22 noiembrie, cu omologul ucrainean Oleksi Honcearuk, la Londra, unde ambii participau la o reuniune BERD, relatează IPN.

Pentru moment funcționează un singur punct comun de control din cele 12 existente. Este vorba de Pervomaisk-Cuciurgan, unde de la 1 februarie ar urma să intre în vigoare controlul comun deplin. Perspectivă care a provocat din nou protestul autorităților de la Tiraspol, pentru care acest control comun ar reprezenta „cel mai mare pericol pentru Transnistria” și o încercare de a „rezolva probleme politice prin mijloace vamale și economice”.

Tot la Londra, anunță comunicatul guvernului, premierul Ion Chicu a discutat și cu Suma Chakrabarti, președintele BERD, despre posibilitatea semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Totodată, Chicu a menționat că Republica Moldova va aprecia suportul pentru asistența tehnică în implementarea procesului de restructurare a întreprinderii Calea Ferată din Moldova, relatează IPN.

Joi, Ion Chicu a făcut o scurtă vizită la Moscova de unde s-a întors cu o serie de promisiuni „de principiu”, între care cu oferta Rusiei de a acorda R. Moldova un credit de 500 de milioane de dolari, în special pentru modernizarea drumurilor. Ideea creditului a provocat imediat criticile opoziției de la Chișinău.