Premierul Ion Chicu este optimist în privința obținerii unui nou acord de finanţare cu FMI

Ion Chicu, Chișinău

Premierul Ion Chicu respinge criticile de nesustenabilitate financiară a programelor sociale şi de infrastructură ale guvernului său, ca şi acuzaţiile opoziţiei, în particular ale fostei șefe a guvernului Maia Sandu, care afirmă că guvernul Chicu ar fi reuşit în două săptămâni să izoleze definitiv R. Moldova.

Într-un interviu în exclusivitate la Europa Liberă, oferit la două luni de mandat, Chicu s-a arătat optimist în legătură cu capacitatea guvernului său de a negocia un nou acord de finanţare cu FMI. O misiune a fondului va sosi săptămâna viitoare la Chişinău, înainte de încheierea în martie a vechiului program. „Nu cred că vom avea mari probleme în negocieri. Dacă fondul va da dovadă de inflexibilitate, vom lua totuşi o pauză”, a spus premierul, declarându-se totodată încrezător în privinţa îndeplinirii condiţionalităţilor pentru primirea celei de-a doua tranşe din finanţarea macrofinanciară a UE.

Referindu-se într-o emisiune televizată la acelaşi subiect, vineri seara, ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a declarat că aşteaptă de la guvernul de la Chişinău îndeplinirea angajamentelor de reforme şi că unul din factorii decisivi pentru livrarea celei de-a doua tranşe din asistenţa macrofinanciară va fi prezenţa acordului cu FMI. De la preluarea mandatului, Chicu a declarat însă de mai multe de ori că nu exclude o pauză în relaţia Chişinăului cu FMI, dacă instituţia financiară va insista ca guvernul său să renunţe la proiectele anunţate de infrastructură şi pe nemajorarea tarifelor la gazele naturale.

Despre controversele din jurul disponibilității creditului rus, pe care premierul a anunţat-o după prima sa vizită în Rusia, Chicu a repetat că Chişinăul nu se va îndatora în faţa Rusiei decât cu credite ieftine, cu dobânzi de cel mult 1,5%.

„Noi avem relaţii foarte bune şi cu România, dar nu vrem ca ele să fie afectate de interesele electorale ale unor politicieni”, a mai spus premierul Chicu, în replică la criticile omologului său de la Bucureşti, Ludovic Orban, care a declarat recent că nu vede „un partener serios” în actualul executiv de la Chişinău.