Premierul Ion Chicu revine în Parlament ca să prezinte proiectele pentru care guvernul și-a angajat răspunderea

Ion Chicu

După trei tentative eșuate, din lipsă de cvorum, premierul Ion Chicu a anunțat că vine și joi în Parlament ca să prezinte proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea săptămâna trecută. Reprezentanții fracțiunilor care au lipsit de la ultimele trei ședințe își mențin poziția de boicot. Unii condiționează venirea la ședință.

Solicitat de IPN, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a spus că o decizie legată de participarea sau neparticiparea la ședința plenară de mâine va fi luată la ședința fracțiunii, care se va convoca după Biroul Permanent. „Noi am prezentat toate propunerile noastre și am spus că suntem gata și suntem deschiși să votăm acea modificare a Legii bugetului cu condiția care se fac anumite ajustări care să ofere ajutoare, să reducă sărăcia și să completeze veniturile oamenilor. Este vorba despre subvenționarea salariilor pentru sectorul HoReCa – 150 de milioane de lei, compensarea pierderilor din agricultură – 300 de milioane de lei și alocarea banilor pentru cel puțin cinci mii de teste pe zi pentru depistarea COVID-19. Acestea costă circa 600 de milioane de lei și pot fi finanțate dacă se taie din veniturile nejustificate, ineficiente din partea autorităților publice”, a adăugat Sergiu Litvinenco, potrivit sursei citate.

Alexandru Slusari, președintele fracțiunii Platforma DA, a remarcat că deputații vor merge joi în Parlament, dar decizia de a intra sau nu în sala de ședințe se va lua în funcție de agendă.

Sergiu Sîrbu, secretarul Grupului parlamentar Pro Moldova, a spus, citat de IPN, că poziția legată de asumarea de răspundere nu s-a schimbat. Grupul politic ar putea participa la examinarea celor patru proiecte doar dacă acestea vor veni în Parlament prin procedură ordinară și vor fi supuse votului în urma dezbaterilor.

Denis Ulanov, deputat în Fracțiunea Partidului Politic Șor, a declarat pentru IPN că decizia de a participa sau nu la ședința plenară a Parlamentului va fi luată la ședința fracțiunii, care va avea loc miercuri la sfârșitul zilei.