Premierul israelian: în Israel nu vor fi limitate drepturile comunității LGBTQ

Tel Aviv: în 2018, mii de membri ai comunității LGBTQ din Israel au protestat împotriva legii care bloca accesul cuplurilor gay la mame surogat. Legea a fost modificată radical de Curtea Constituțională în 2022 (Arhivă)

Noul guvern israelian de coaliție al premierului Benjamin Netanyahu va depune jurământul joi, dar deja este înconjurat de o controversă aprinsă legată de drepturile minorităților LGBTQ.

Este guvernul cel mai religios și cel mai de dreapta din istoria Israelului, apreciază agenția AP, precizând că este format din partide ultra-ortodoxe, o facțiune religioasă ultranaționalistă și partidul conservator Likud al premierului.

La începutul acestei săptămâni, doi aliați ai lui Netanyahu din partidul ultranaționalist Sionismul religios au declarat că fracțiunea lor încearcă să schimbe o lege anti-discriminare, pentru a permite comercianților și medicilor să refuze să servească persoanelor LGBTQ, dacă au obiecții religioase.

Au reacționat imediat cel mai mare centru medical din Israel și lucrătorii din domeniul sănătății din spitalele din întreaga țară, criticând inițiativa.

Orit Struck, deputată a partidului Sionismul religios, a fost cea care a provocat dezbaterea, afirmând că medicii sau prestatorii de servicii trebuie să poate refuza – din motive religioase – să servească membri comunității LGBTQ atât timp cât, de exemplu, „există destui alți medici care să ofere îngrijire”.

Sheba Medical Center a lansat luni un videoclip pe Instagram cu lucrătorii din domeniul sănătății din întreaga țară, care declară: „Tratăm pe toată lumea”. Declarații similare au fost făcute de medici și administratorii Centrului Medical Rambam din Haifa și Spitalul Barzilai din Ashkelon.

Noul guvern israelian - decembrie 2022

  • Pe 23 decembrie, Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, a anunțat că a reușit să formeze un guvern de coaliție cu alte câteva partide naționaliste și ultra-ortodoxe.
  • Câțiva dintre viitorii miniștri spun că vor să anexeze părți mari din Cisiordania sau să permită evreilor să se roage pe Muntele Templului, ceea ce ar putea stârni tensiuni cu musulmanii și, eventual, cu Statele Unite. (VOA)
  • La alegerile generale de 1 noiembrie, Netanyahu și aliații săi au obținut o majoritate de 64 de locuri în parlamentul (Knesset) cu 120 de locuri.
  • Benjamin Netanyahu este în continuare judecat în mai multe cazuri de corupție, dar susține că este nevinovat.
  • (Sursă: VOA, ABC)

Ulterior, premierul desemnat s-a distanțat de declarația deputatei ultra-religioase, asigurând că guvernul său nu va permite nici o restrângere a drepturilor comunității LGBTQ.

Mai multe companii israeliene au spus că nu vor lucra cu afaceri care discriminează clienții din motive religioase.

Bank Discount, a treia bancă ca mărime din Israel, a declarat luni că „nu va acorda credit întreprinderilor sau organismelor care discriminează clienții pe baza religiei, rasei, sexului sau orientării sexuale”.

Wiz, o companie israeliană de securitate cibernetică, și-a exprimat „grava îngrijorare” cu privire la observațiile politicienilor din partidul Sionismul religios și a spus că va cere companiilor cu care lucrează să se angajeze că nu-și discrimineze clienții săi.