Premierul italian a demisionat după ce coaliția guvernamentală s-a destrămat

Mario Draghi în fața Parlamentului

Premierul italian Mario Draghi a demisionat, așa cum era de așteptat, după ce guvernul său s-a destrămat în urma unui vot de încredere.

Draghi și-a prezentat demisia președintelui Sergio Mattarella în timpul unei întâlniri de dimineață la 21 iulie, potrivit biroului președintelui, care a adăugat că Mattarella a acceptat-o și a cerut guvernului lui Draghi să rămână interimar în funcție.

Demisia vine la o zi după ce coaliția sa guvernamentală formată din politicieni de dreapta, stânga și populiști s-a destrămat și a boicotat un vot de încredere. Draghi, în vârstă de 74 de ani, îi îndemnase pe partenerii săi de guvernare să îl susțină până la finalul mandatului guvernului pentru a asigura aplicarea programului de redresare de pe urma pandemiei finanțat de Uniunea Europeană.

Dar trei partide - Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, Liga antiimigrație a lui Matteo Salvini și Mișcarea populistă Cinci Stele - au ales să nu participe la vot, spunând că este imposibil să recupereze încrederea pierdută săptămâna trecută, când Cinci Stele a refuzat un vot-cheie, în ciuda avertismentelor premierului că ar fi subminat fatal coaliția. Alegerile anticipate sunt acum așteptate în septembrie sau octombrie.

Ministrul italian de externe în exercițiu Luigi Di Maio a declarat că nu este întâmplător „că guvernul Draghi a căzut din cauza partidelor care îi „fac cu ochiul" regimului preşedintelui rus Vladimir Putin.

Di Maio, care a părăsit recent M5S, partid pe care îl condusese până în ianuarie 2020, a mai spus că acum „Europa este mai slabă, aceasta a fost o criză planificată mai de mult de [liderul M5S şi fostul prim-ministru Giuseppe] Conte".

Draghi a fost un susţinător ferm al Kievului de la începutul invaziei ruse. Chiar astăzi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit pe una din rețelele de socializare pentru „sprijinul său neclintit în lupta împotriva agresiunii ruse şi pentru apărarea valorilor europene comune: democraţia şi libertatea".