La o conferință de presă comună susținută la Guvern cu ocazia vizitei sale, premierul luxemburghez Luc Frieden a spus că este în interesul țării sale să sprijine R. Moldova și că începerea negocierilor de aderare cu UE, eveniment care a avut loc la Luxemburg la final de iunie, reprezintă un eveniment important pentru relațiile dintre cele două state.
„E un simbol care înseamnă un proces care nu ar trebui să dureze prea mult. Dar mult lucru trebuie făcut (...) Cunoscând persoanele din guvernul dvs. sunt convins că veți reuși să faceți acest lucru într-o perioadă scurtă”, a spus premierul luxemburghez, care a venit în vizită la Chișinău la invitația prim-ministrului moldovean.
Actuala guvernare de la Chișinău a spus în mai multe rânduri că dorește ca R. Moldova să devină membră a Uniunii Europene până în 2030.
În discursul său, șeful guvernului luxemburghez a vorbit și despre referendumul despre aderarea R. Moldova la UE, spunând că este foarte important întrucât „el oferă alegerea liberă oamenilor să aleagă pentru UE”.
„Experiența noastră în UE arată că este o organizație puternică, care nu impune nimic, dar unde ești parte din efortul de a-ți crea propriul viitor”, a spus premierul luxemburghez.
Întrebat despre ce poate oferi Luxemburgul, care este stat fondator al UE, în procesul de aderare al R. Moldova la blocul comunitar, premierul a spus că un aspect important este asistența tehnică în implementarea anumitor practici, printre care și legislația privind serviciile financiare. Prim-ministrul a mai spus că o cale prin care poate fi întărită cooperarea dintre Moldova și Marele Ducat al Luxemburgului este prin creșterea fluxului de persoane, printre care studenți moldoveni.
„Moldova face parte din această familie europeană. Noi, luxemburghezii, ca fondatori ai UE, în interesul vostru, al nostru, în interesul nostru comun, o să vă sprijinim pe această cale (...) Și este nevoie de mult lucru – legi, regulamente. Pentru a crea prosperate, democrație, trebuie să adaptați legile”, a spus premierul luxemburghez.
Înaintea conferinței de presă, doi prim-miniștri au semnat la Chișinău o Declarație comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul prevede aprofundarea cooperării bilaterale în domenii ca afacerile interne, finanțe, protecția socială și a mediului, precum și atragerea de investiții în economia R. Moldova.
La rândul său, premierul Dorin Recean a spus că vizita omologului său confirmă încă o dată „relația strânsă de prietenie și de parteneriat” pe care o au Republica Moldova și Luxemburg.
Vizita premierului luxemburghez la Chișinău are loc într-o perioadă în care R. Moldova este vizitată de tot mai mulți șefi de stat și guvern din Uniunea Europeană, cea mai recentă vizită fiind cea a premierului polonez, Donald Tusk, care a avut loc la 4 septembrie. Săptămâna viitoare este așteptat la Chișinău și premierul grec, Kiriakos Mitsotakis, care va întreprinde o vizită oficială și va participa la inaugurarea ambasadei Greciei la Chișinău.
Premierul Luxemburgului, Luc Frieden va avea și o întrevedere cu președinta Maia Sandu.
Pe 11 septembrie, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a anunțat că va găzdui la Chișinău săptămâna viitoare delegații diplomatice din zeci de țări care vor transmite mesajul că sprijină „Moldova europeană”. Evenimentul va avea loc cu o lună înaintea referendumului din octombrie despre aderarea R. Moldova la UE.
În august și septembrie, în R. Moldova s-au aflat în vizită mai mulți lideri europeni care sprijină aderare ei la UE, dar și ministrul de Externe al Ungariei eurosceptice.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te