Premierul olandez își cere scuze față de veteranii de la Srebrenica

Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, Cimitirul genocidului

Premierul olandez Mark Rutte și-a cerut scuze în mod oficial pentru modul în care Olanda a tratat sute de soldați din unitatea de menținere a păcii Dutchbat III, care nu a reușit să protejeze mii de vieți în enclava bosniacă Srebrenica în urmă cu 27 de ani.

### Vezi și... ### În Bosnia-Herțegovina s-au întocmit primele dosare în baza unei noi legi împotriva negării genocidului

Rutte a declarat la 18 iunie că trupelor olandeze le-a fost încredințată o „sarcină imposibilă” și că li s-au dat prea puțini soldați și prea puțină putere de foc. El și-a cerut scuze „în numele guvernului olandez față de personalul militar din Dutchbat III. Față de voi și de cei care nu pot fi aici astăzi”. Forțele sârbilor bosniaci au masacrat aproximativ 8000 de bărbați și băieți, în majoritate musulmani, după ce au invadat o zonă de siguranță a ONU aproape de sfârșitul războiului bosniac de trei ani, în iulie 1995.

### Vezi și... ### Condamnații și achitații pentru războaiele din Balcani

Procesele internaționale au concluzionat că aceste ucideri au constituit un „genocid”. Criticile acerbe legate de această tragedie au fost îndreptate împotriva comandamentului olandez și a forțelor de menținere a păcii, a guvernului olandez și a oficialilor ONU. Mai multe hotărâri judecătorești au stabilit că statul olandez este responsabil.

În discursul său, Rutte a recunoscut că furia fostelor forțe de menținere a păcii este îndreptățită, dar a dat vina pentru genocid pe liderul sârbilor bosniaci din timpul războiului, Radovan Karadzic, și pe generalul Ratko Mladic. Ambii bărbați ispășesc în prezent sentințe lungi pentru crime de război și genocid.