Premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-un turneu diplomatic în Estonia, Lituania și Letonia crede că în acest moment, criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia este „cea mai mare încercare de a destabiliza Europa” de la Războiul Rece și a avertizat că situația s-ar putea agrava.
Premierul polonez a amintit că un nou sondaj arată că majoritatea polonezilor sunt îngrijorați de posibilitatea ca actuala criză a migranților să degenereze într-un conflict armat.
Iar Morawiecki a explicat contextul care ar putea duce la acest deznodământ: la granița cu Ucraina, Rusia masează trupe, trupe rusești sunt staționate și în enclava Kaliningrad dela granița cu Polonia, tot atâtea puncte de unde ar putea și lansat un atac.
Afganistanul, recăzut în august în mâinile milițiilor Talibani ar putea fi o nouă sursă de migranți.
În Belarus, la granița cu Polonia și vecinii baltice se află câteva mii de migranți, potrivit autorităților de la Minsk ar putea fi vorba de circa 7 mii.
În 2015, Uniunea Europeană s-a confruntat cu cea mai mare criză a migranților de la al Doilea Război Mondial, când numai într-o lună, în Europa au sosit peste 100 de mii de migranți, majoritatea din Siria și Libia, din alte țări ale Orientului Mijlociu dar și din Africa. În total, în 2015 , în țările Uniunii Europene au venit peste 1 milion de migranți.
Valul din 2015 l-a depășit pe cel din 1992, când după căderea comunismului în Europa de Est și Uniunea Sovietică, în țările Uniunii Europene au sosit peste 700 de mii de migranți.
Premierul lituanian Ingrida Simonyte a declarat, după întâlnirea cu Morawiecki, că „pentru noi, este foarte important ca orice discuții (cu Belarus) să fie coordonate cu Lituania, Polonia și Letonia, care sunt în prima linie atacului hibrid”.
Astfel este definită decizia regimului de la Minsk de a încuraja venirea migranților în țară, din Orientul Mijlociu, pentru a fi după aceea îndrumați la granița cu Polonia și implicit UE.
### Vezi și... ### Varșovia avertizează: criza migranților de la granița Poloniei cu Belarus, departe de finalMinistrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, declara pe de altă parte vineri, 20 noiembrie că regimul de la Minsk și-a schimbat tactica, acum îndrumă grupuri mici de migranți să încerce să treacă ilegal granița în Polonia, prin puncte diferite dar simultan.
Occidentul l-a acuzat pe controversatul lider belarus, AlexandrLukașenka că-i folosește pe migranți ca „pe o armă” împotriva Uniunii Europene, reacție la sancțiunile repetate impuse de Bruxelles.
R. Belarus a negat acuzația și a criticat UE că nu-și respectă propriile principii și reguli de a le acorda migranților cel puțin șansa de a cere azil.
Într-un interviu acordat pe 19 noiembrie postului de televiziune BBC, Lukashenka a recunoscut că este „absolut posibil” ca forțele sale de securitate să-i fi ajutat pe migranți, dar a negat că guvernul său i-a adus în Belarus. „Nu i-am invitat aici”, a spus el.
Polonia spune că cel puțin 11 potențiali migranți au murit de la începutul crizei în timpul verii, organizațiile umanitare susțin că numărul victimelor ar putea fi mai mare.