Premierul R. Moldova va solicita Parlamentului modificarea structurii Guvernului | Directorul CFM și-a dat demisia

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, susține un discurs de la tribună, la 29 ianuarie 2024, la ceremonia de la Președinție, în cadrul căreia, noul viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a depus jurământul de învestire în funcție.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a anunțat că va merge joi, 1 februarie, în Parlament, pentru a solicita modificarea structurii Guvernului. Se întâmplă în contextul în care, după demisia vicepremierului Nicu Popescu, în funcția de ministru al Afacerilor Externe a fost numit Mihai Popușoi. În plus, a fost constituită și o funcție nouă, cea de ministru pentru Afaceri Europene, care va fi exercitată de către Cristina Gherasimov. Ea va conduce o nouă entitate, Biroul pentru integrare europeană, și va fi negociatorul-șef al R. Moldova în procesul de integrare europeană, transmite agenția IPN.
  • Șeful întreprinderii Calea Ferată din Moldova (CFM), Oleg Tofilat, și-a depus luni, 29 ianuarie, cererea de demisie. Solicitat de Ziarul de Gardă, acesta nu a vrut să spună din ce motive pleacă din funcție. „Cererea [de demisie] urmează a fi examinată”, au declarat sursei citate reprezentanții Agenției Proprietăți Publice. Oleg Tofilat a fost numit director general al CFM la 1 iunie 2021, fiind selectat în bază de concurs.
  • Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, va semna marți, 30 ianuarie, cererea de aderare a R. Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), scriu jurnaliștii de la jurnal.md. BNM transmite că aderarea la SEPA va permite furnizarea plăților fără numerar către și dinspre spațiul european în euro. La 17 noiembrie 2022, la Chișinău, la prima conferință internațională dedicată perspectivei de alăturare la SEPA, ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, declarase că aderarea va aduce R. Moldova mai aproape de UE și de piața sa unică.
  • Potrivit postului public de televiziune, în perioada 19 - 26 ianuarie, pe teritoriul R. Moldova, au fost depistate cinci focare de gripă aviară. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au precizat că un focar a fost înregistrat în raionul Edineț, două - în raionul Glodeni, și alte două focare - în raionul Rezina. În perioada menționată, a fost luat la evidență și un focar de rabie la pisică în orașul Ghindești.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților s-a bucurat materialul publicat de jurnaliștii de la ProTV Chișinău, despre cea mai mare navă de croazieră din lume, care a plecat din portul Miami, în prima călătorie, în Caraibe.
  • Pe Instagram, în top a fost știrea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că o fată din R. Moldova a născut la 11 ani. Sursa citată transmite că poliția a pornit o cauză penală pentru viol săvârșit asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani.