Premierul Dorin Recean, înainte de alegeri: „Am încredere că moldovenii nu vor permite niciodată să fie amăgiți”

Șeful Executivului i-a îndemnat pe cetățeni să nu cadă „în capcana unor ilegalități banditești” și a dat asigurări că instituțiile statului își vor face datoria și vor proteja votul liber al cetățenilor.

Prim-ministrul Dorin Recean s-a adresat cetățenilor R. Moldova în seara zilei de joi, 17 octombrie, în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Mesajul vine la câteva ore după ce șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat într-o conferință de presă că Poliția a identificat peste 100 de tineri care ar fi pregătit „destabilizări” pe fundalul scrutinelor din 20 octombrie.

Recean a dat asigurări „că instituțiile statului își vor face datoria și vor proteja votul liber” al cetățenilor, dar și procesele democratice.

Acesta a menționat că în ultimul timp s-au intensificat tentativele de destabilizare din partea grupărilor criminale controlate din exterior, în contextul documentării de către IGP și Procuratura Anticorupție doar în luna septembrie a sumei de 15 milioane de euro pentru a plăti peste 130 000 de persoane care și-ar „vinde votul”.

Prim-ministrul a spus că „gruparea criminală plănuiește să sune sute de mii de oameni în ziua votului pentru a-i speria, minți sau promite mită electorală” și i-a îndemnat pe cetățeni să nu cadă „în capcana unor ilegalități banditești”. A mulțumit, totodată, celor peste două mii de angajați ai Poliției care „muncesc peste program ca să asigure un proces electoral corect și transparent.”

La sfârșitul mesajului, Recean a încurajat cetățenii să iasă duminica la vot și s-a arătat încrezut „că moldovenii nu vor permite niciodată să fie amăgiți”.

Adresarea premierului vine la doar câteva ore după ce Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), a anunțat într-o conferință de presă că autoritățile au identificat peste 100 de tineri care ar fi fost antrenați în Rusia și țări balcanice în tactici de destabilizare, ca parte a unui presupus plan de tulburări postelectorale al oligarhului fugar Ilan Șor.

Patru persoane au fost reținute și plasate în arest pe 30 de zile, în urma unor ample percheziții ale Poliției, Procuraturii și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Tinerii au fost instruiți pentru dezbinare națională, destabilizarea ordinii constituționale, tactici de provocare a organelor de menținere a ordinii publice, utilizarea armelor ... care urmau să fie utilizate la proteste organizate fie sub pretextul că ar fi eliminați anumiți candidați sau că s-ar fi falsificat alegerile”, a spus șeful IGP.

Viorel Cernăuțeanu a mai declarat că antrenamentele au inclus de la aspecte ca „psihologia maselor” până la „manevrarea dronelor, utilizarea armelor și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibilelor artizanale”.

Europa Liberă Moldova a relatat în lunile mai și august despre faptul că sute de tineri moldoveni sunt duși în vizite la Moscova de o organizație înființată de autoritățile ruse și Ilan Șor, Evrazia. Organizația a fost ulterior supusă sancțiunilor de mai multe guverne occidentale, inclusiv de Uniunea Europeană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te