Premierul Recean va cere Parlamentului prelungirea Stării de Urgență| PSRM acuză echipa lui Ilan Șor că îi cumpără deputații

Premierul Dorin Recean.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Partidul Socialiștilor îl acuză pe Ilan Șor că folosește un partid clonă într-un proces masiv de corupere și cumpărare a membrilor PSRM, scrie IPN. Potrivit surse citate, socialiștii susțin că acesta este un atac fără precedent al unei grupări mafiote organizate, conduse de Ilan Șor. La rândul său, reprezentanții echipei lui Șor declară că în interiorul PSRM există „o luptă permanentă pentru banii furați de socialiștii din conducerea partidului și acesta și este motivul exodului membrilor PSRM”.
  • Premierul Dorin Recean este așteptat luni la Parlament pentru a cere prelungirea Stării de Urgență, transmite radiochisinau.md. Biroul Permanent a aprobat suplimentul care include propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență la ședința de miercuri, 26 iulie. De asemenea, în lectură finală, deputații vor examina inițiativa legislativă care prevede îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, precum și proiectul legii taxei de stat.
  • Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre obținerea cotei speciale de autorizații CEMT pentru anul 2024, scrie zdg.md. Astfel, pentru anul viitor, țara noastră va dispune de o creștere a cotei cu 33,3%, constituind 200 de autorizații multilaterale CEMT (inclusiv cota de bază acordată anual R. Moldova), care conform coeficienților de multiplicare vor fi transformate în autorizații pentru camioane EURO V și EURO VI. Autorizaţiile multilaterale CEMT se atribuie R. Moldova anual, conform deciziei secretariatului Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport în vederea facilitării transporturilor auto internaţionale de mărfuri şi utilizării mai eficiente a autovehiculelor, conform Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA). Autorizaţiile sunt eliberate operatorilor de transport rutieri care efectuează curse internaţionale de mărfuri pe teritoriul ţărilor membre ale CEMT.
  • Turul doi al alegerilor locale va putea fi validat dacă la urne se vor prezenta minim 1/5 din alegători, scrie agora.md. Prevederea se găsește în noul Cod electoral, iar potrivit președintei CEC, Angelica Caraman, aceleași prevederi permit și desfășurarea turului doi cu un singur candidat. Caraman a menționat că anterior, în turul doi era obligatorie prezența a doi candidați, însă nu exista nici o limită privind rata de participare la vot. În noile condiții însă, o mai mare prioritate a fost acordată asigurării unei mai bune reprezentativități a cetățenilor prin asigurarea unei prezențe mai mari la vot.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a trezit un interes sporit imaginile video postate de unica.md despre consecințele ploilor torențiale din noaptea de 25 iulie. Imaginile din satul Buzdugeni, raionul Edineț, arată o livadă de meri, pusă la pământ de furtună. „Peste noapte am rămas fără nimic!” se arată în descrierea postării.
  • Pe Instagram, populară a devenit o postare publicată de știri.md. Jurnaliștii scriu că Guvernul a aprobat un proiect de lege ce prevede testarea antidrog a șoferilor, în vederea prevenirii și combaterii consumului și traficului de substanțe stupefiante și psihotrope, dar și pentru responsabilizarea participanților la traficul rutier. Astfel, șoferii,vor putea fi testați prin intermediul aparatelor asemănătoare cu cele pentru efectuarea testării alcoolscopice. Polițiștii vor fi împuterniciți să verifice persoanele bănuite de consum de alcool, substanțe stupefiante, psihotrope, toxice, dar și să le însoțească la o instituție medico-sanitară. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.