Premierul României: Rusia va duce R. Moldova în „zona izolării și sărăciei”

Cei doi prim-miniștri au susținut o conferință de presă și au participat la ceremonia de predare a microbuzelor școlare oferite de statul român Republicii Moldova.

Premierul român, Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită la Chișinău, a dat asigurări că țara sa va continua să susțină R. Moldova în procesul de integrare europeană. El a menționat că drumul european va contribui la bunăstarea cetățenilor, iar Rusia va duce R. Moldova în „zona izolării și sărăciei”.

Prim-ministrul român, care și-a anunțat intenția de a candida la prezidențialele de peste Prut, întreprinde vineri, 4 octombrie, o vizită oficială în R. Moldova, alături de trei membri ai cabinetului său. El a avut o întrevedere cu omologul său moldovean, Dorin Recean, împreună cu care a susținut o conferință de presă și a participat la ceremonia de predare a microbuzelor școlare oferite de statul român Republicii Moldova.

„Eu nu cred în fratele mai mic, fratele mai mare. Ci dimpotrivă - suntem frați și avem împreună un singur obiectiv. În acest moment, obiectivul principal este integrarea R. Moldova în UE”, a spus Ciolacu.

Șeful guvernului de la București a dat ca exemplu al integrării europene faptul că în acest an în România se investesc 20 de miliarde de euro din bani europeni. El a mai menționat grantul de 500 de milioane de euro oferit pentru împădurire, dar și alte avantaje cum ar fi salariul minim de 1.500 de euro și pensia minimă de peste 550 de euro.

„Asta va aduce și în Republica Moldova Uniunea Europeană. Nu putem vorbi despre Republica Moldova decât în interiorul UE. (…) Rusia nu este nicio garanție pentru Republica Moldova. Rusia va aduce R. Moldova în zona izolării, în zona sărăciei, nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai accentuat că România trebuie să fie podul R. Moldova către UE și că autoritățile trebuie să anticipeze care sunt următorii pași de interconectare a României cu R. Moldova, dând ca exemplu domeniul transportului feroviar.

„R. Moldova trebuie să aibă o conectare directă pe ecartament european de cale ferată, între Chișinău și Iași”, a spus Ciolacu.

La rândul său, premierul moldovean, Dorin Recean, a evidențiat implicarea României în dezvoltarea R. Moldova și susținerea constantă a țării vecine.

Cei doi prim-miniștri au participat și la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze școlare R. Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe școli din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Guvernului român, pentru anul universitar în curs sunt finanțate 4.300 de burse pentru studenții din Republica Moldova. De asemenea, România va finanța cu peste 2,3 milioane euro reabilitarea unei clădiri de patrimoniu situată pe strada Gavriil Bădulescu-Bodoni din Chișinău.

Partea română a mai precizat că va continua să deruleze Acordul de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României și cel al R. Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil.

Pe parcursul zilei de astăzi, premierul României va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu spicherul Parlamentului, Igor Grosu.

La Chișinău, Marcel Ciolacu este însoțit în vizita oficială din Republica Moldova de vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te