Premierul României asigură că cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate într-o singură ședință, vor intra în vigoare

Premierul român Ludovic Orban în Parlamentul de la București, 5 februarie 2020.

În România, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, 10 februarie că toate cele 25 de ordonanțe de urgență, adoptate în ultima ședință a Cabinetului Orban I, vor fi trimise la Monitorul Oficial pentru a fi publicate și că în textul ordonanței care modifică legea alegerilor parlamentare urmează să fie incluse observațiile Ministerului Justiției, aceasta având avizele necesare.

Ludovic Orban a spus că unele ordonanțe de urgență, adoptate pe 4 februarie, au ajuns deja la Monitorul oficial, celelalte vor fi trimise „astăzi și mâine”. Până acum au fost publicate trei ordonanțe de urgență.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat, pe 5 februarie, că ia în calcul posibilitatea atacării la Curtea Constituțională a ordonanțelor de urgență și a spus că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a 25 de OUG este „nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție” și că Guvernul se substituie astfel Parlamentului.

APADOR-CH consideră, de asemenea, că adoptarea a 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă de guvern reprezintă „o forţare a principiilor democratice" prevăzute în Constituţie.

Mai multe, aici.