Anunțându-și demisia într-o conferință de presă, Vučević a spus că politicienii trebuie să își asume responsabilitatea de a contribui la diminuarea tensiunilor din societate.
„Cred că politica pe care o reprezint, partidul pe care îl conduc, trebuie să demonstreze cel mai înalt nivel de responsabilitate și să introducă noi norme în politica sârbă”, a declarat Vučević.
Totodată, el a susținut că protestele antiguvernamentale ar fi „concepute în străinătate”. „De parcă o mână invizibilă a provocat un nou incident și a creat tensiune în societate”, a spus Vučević.
Mii de oameni protestează în Serbia de când un acoperiș de beton s-a prăbușit în gara din Novi Sad, omorând 15 persoane.
Studenți, activiști ai opoziției și reprezentanți ai societății civile acuză autoritățile pentru tragedie, susținând că gara din Novi Sad a fost prost reparată din cauza corupției. Inițial, protestatarii au cerut o anchetă transparentă asupra incidentului, dar după ce autoritățile au refuzat dialogul, aceștia au inițiat revendicări politice. Printre cerințele lor se numără formarea unui guvern de tranziție care să pregătească alegeri parlamentare anticipate.
- Te-ar putea interesa și: Protestele continuă în Serbia, la trei luni de la prăbușirea unui acoperiș de gară care a ucis 15 persoane
Pe 27 ianuarie, președintele sârb, Aleksandar Vučić, a făcut apel la dialog cu manifestanții, la o conferință de presă comună cu Miloš Vučević și cu președintele Parlamentului, Ana Brnabic. El a declarat că este gata să îi grațieze pe cei arestați în timpul protestelor, dar a anunțat și deschiderea de dosare penale împotriva persoanelor care i-au atacat pe studenții și profesorii protestatari. Documentele privind reconstrucția gării au fost deja făcute publice, a mai spus Vučić. Anterior, el i-a acuzat pe protestatari de colaborare cu „forțe străine” pentru destabilizarea țării.
Tot luni, fermierii sârbi s-au alăturat studenților protestatari pe arterele principale din Belgrad și au lansat o blocadă de protest de 24 de ore. Zecii de mii de sârbi au protestat timp de luni de zile împotriva modului în care președintele Aleksandar Vučić și guvernul său au gestionat consecințele dezastrului din gara Novi Sad.
Manifestanții sârbi mărșăluiesc pe un pod din centrul Belgradului, la 24 ianuarie 2025.
Protestele s-au intensificat și în alte peste 10 orașe din Serbia, inclusiv la Novi Sad.
Acțiunea a venit la trei zile după ce zeci de mii de oameni au participat la o grevă generală în toată țara și la un boicot asupra cumpărăturilor în acea zi.
Studenții au boicotat, de asemenea, peste 60 de universități de stat în ultimele două luni. Principala lor cerere este ca autoritățile să publice documentația completă privind proiectele de reconstrucție a gării.
Prăbușirea acoperișului de la gara Novi Sad s-a produs după ce gara a fost renovată de două ori în ultimii ani de un consorțiu de firme cu management chinezesc.
Căile Ferate Sârbe au insistat că renovarea nu a inclus acoperișul de beton prăbușit, dar unii experți au contestat acest lucru. Mulți critici și protestatari pun tragedia pe seama corupției și pe supravegherea insuficientă a construcțiilor.
Protestele au avut loc în mod regulat de la accidentul de la Novi Sad. Demonstranții au cerut guvernului să ia măsuri mai dure, mai mult decât rechizitoriul de luna trecută care afirmă că responsabili de accident sunt fostul ministru al Transporturilor, fostul director al Căilor Ferate Sârbe și alte 11 persoane.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te