Premierul slovac Fico, externat din spital după tentativa de asasinat

Spitalul Universitar F.D. Roosevelt din Banska Bystrica la 19 mai 2024, când Fico era internat acolo de patru zile.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost externat din spitalul din orașul Banska Bystrica, fiind transferat în locuința sa din capitala Bratislava, unde se va afla sub supraveghere medicală.

Presa slovacă a relatat că Fico a fost transportat joi seară cu elicopterul, în condiții de maximă securitate.

Politicianul populist de 59 de ani, revenit la putere după alegerile din toamnă din Slovacia, a fost împușcat la 15 mai pe stradă, când s-a apropiat de suporteri, într-un oraș de provincie.

Suspectul, arestat la fața locului și pus sub acuzare, este un activist și scriitor cu vederi rasiste și naționaliste, care a mărturisit după atentat că nu este de acord cu nimic din ce face guvernul de coaliție compus din populiști de stânga și ultranaționaliști.

La interogatoriu, el a insistat însă că nu a vrut să-l ucidă pe premier.

Fico, care a fost împușcat cu cinci gloanțe, a trecut în spitalul din Banska Bystrica prin două operații.

Suspectul Juraj Cintula ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare sau la închisoare pe viață.

După atentat, guvernul lui Fico a pornit o campanie de pedepsire a celor care laudă pe net atentatul, spunând că au depistat deja zeci de asemenea persoane.

Opoziția progresistă de la Bratislava avertizează că guvernarea folosește activ atentatul ca un pretext pentru continuarea politicilor sale nedemocratice. Înaintea atentatului, coaliția de guvernământ a „îmblânzit” legislația anticorupție și a pornit procesul desființării televiziunii și radioului public. Ambele demersuri, și altele, au fost criticate aspru în Parlamentul European.

Guvernul Fico s-a făcut remarcat pe plan internațional prin cererile de dialog cu Rusia, pentru oprirea războiului din Ucraina, în locul înarmării Kievului, ca să învingă ocupanții. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te