După ce premierul Sánchez a amenințat cu demisia, acuzațiile de corupție la adresa soției se „subțiază”

Sánchez cu soția Begona Gomez la un miting electoral la Getafe, lângă Madrid, înaintea alegerilor din iulie, 2023.

Procurorii din Spania au respins acuzațiile de corupție aduse soției premierului Pedro Sánchez. Mai devreme, el anunțase că își va lua un timp de gândire, dacă să-și dea demisia sau nu, sugerând că este vorba de un atac politic din partea dreptei.

Sánchez, care a câștigat un nou mandat pentru partidului său socialist (PSOE) la alegerile din vara trecută, a spus că-și va anunța decizia luni, 29 aprilie.

„În momentul de față sunt nevoit să mă întreb: mai are vreun rost? Sincer vorbind, nu știu... dacă ar trebui să mai conduc guvernul sau să renunț la această cinste”, a scris Sánchez pe X.

Miercuri, un tribunal spaniol a spus că lansează o anchetă preliminară asupra unor acuzații de trafic de influență și corupție la adresa soției lui Sánchez, Begona Gomez.

Dar joi procurorii au anunțat că cer clasarea dosarului din lipsă de dovezi.

Tribunalul dăduse detalii despre anchetă, spunând doar că a fost lansată după o sesizare primită de la gruparea Manos Limpias (Mâini Curate). Reuters scrie că șeful acesteia are legături cu extrema dreaptă spaniolă. Joi, persoane de la organizația respectivă au recunoscut că acuzațiile s-ar putea baza pe date false.

Manos Limpias a susținut că Gomez ar fi primit „favoruri” de la compania aeriană Air Europa și holdingul ei spaniol Globalia pe când era directoarea unui centru de studii africane la Madrid, la școala de studii economice IE, înaintea anului 2022.

IE a declarat că nu a primit niciodată bani de la Globalia sau entitățile acesteia. Globalia încă nu a reacționat.

Sánchez i-a luat apărarea soției, spunând că nu a făcut nimic ilegal, și a promis că ambii vor coopera cu autoritățile pentru a-i dovedi nevinovăția. El a sugerat că liderii dreptei politice ar fi „colaborat” cu cei care au lansat acuzațiile.

Principala aliată a lui Sánchez din afara partidului său, ministra Muncii, Yolanda Diaz, de la partidul stângist Sumar, a scris pe X că premierul are sprijinul ei în continuare, adăugând: „Ofensiva dreptei nu va reuși. Trebuie să apărăm democrația, blocul progresist și legitimitatea coaliției de guvernare, care a făcut așa de multe pentru îmbunătățirea vieților oamenilor”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News