Premierul suedez spune că împușcarea unui activist anti-islam ar avea legătură cu o „putere străină”

Refugiat în Suedia din 2018, activistul irakian a fost împușcat într-o locuință din orașul Sodertalje, aproape de capitala Stockholm.

Refugiat în Suedia din 2018, activistul irakian a fost împușcat într-o locuință din orașul Sodertalje, aproape de capitala Stockholm.

Activistul irakian anti-islam, Salwan Momika, a fost împușcat miercuri, 29 ianuarie, cu doar câteva ore înainte ca o instanță să emită un verdict în procesul său legat de arderea Coranului. Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat că incidentul ar putea avea legături cu o „putere străină”.

Momika, în vârstă de 38 de ani, se afla în Suedia ca refugiat. El a fost împușcat miercuri într-o locuință din orașul Sodertalje, situat în apropiere de Stockholm. Un procuror a ordonat reținerea a cinci persoane, a anunțat poliția, fără a preciza dacă atacatorul se află printre ele, scrie Reuters.

Activistul a ars și profanat în 2023 mai multe exemplare ale Coranului, cartea sfântă a musulmanilor, fie în spațiul public, fie în transmisiuni pe rețelele sociale.

„Pot să vă asigur că serviciile de securitate sunt profund implicate, deoarece există în mod evident riscul unei legături cu o putere străină”, a spus joi, într-o conferință de presă, premierul suedez Ulf Kristersson.

O instanță din Stockholm a clasat cazul lui Momika după moartea acestuia. Verdictul pentru un alt bărbat implicat în același proces penal, acuzat de „incitare la ură împotriva unui grup etnic sau național” în legătură cu arderile de Coran, a fost amânat până luni.

În 2023, Suedia a ridicat nivelul de alertă teroristă la cel de-al doilea cel mai ridicat nivel și a avertizat asupra amenințărilor la adresa suedezilor, atât în țară, cât și în străinătate, după ce arderile de Coran, majoritatea organizate de Momika, au stârnit furia comunităților musulmane și amenințări din partea jihadiștilor.

Serviciul de Securitate al Suediei a declarat pentru Reuters că evaluează impactul potențial al acestui atac asupra securității naționale.

Arderea Coranului este considerată un act de blasfemie de către musulmani, deoarece aceștia consideră cartea sfântă drept cuvântul lui Dumnezeu.

Vezi și: Irakianul expulzat din Suedia pentru arderea repetată a Coranului cere azil Norvegiei

Deși guvernul suedez a condamnat valul de arderi de Coran din 2023, acestea sunt în general considerate o formă protejată de libertatea de exprimare. Poliția suedeză a respins cererile de a restricționa acțiunile lui Momika, care afirma că acțiunile sale sunt împotriva islamului ca religie și nu a musulmanilor.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus în 2023 că persoanele care profanează Coranul ar trebui să primească „cea mai severă pedeapsă” și că Suedia s-a aliniat pentru război împotriva lumii musulmane” prin sprijinirea celor responsabili.

Momika a venit în Suedia din Irak în 2018 și a primit un permis de ședere în țară pe 3 ani în 2021. În martie anul trecut, el a fost arestat în Norvegia, după ce a spus că va cere azil acolo, fiind trimis înapoi în Suedia, notează AP.

Agenția suedeză pentru migrație a încercat în 2023 să-l deporteze pe Momika pentru furnizarea de informații false în cererea sa de rezidență, dar nu a putut face acest lucru, deoarece în Irak risca tortură și tratamente inumane.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te