Premierul ungar Viktor Orban discută la Moscova cu președintele Vladimir Putin, stârnind critici din partea UE

Viktor Orban, la Kremlin

Premierul ungar Viktor Orban poartă discuții la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, la câteva zile după ce a vizitat Kievul, unde i-a propus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare un armistițiu cu Rusia.

Vizita premierului maghiar, a cărui țară a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a UE, a fost criticată de lideri europeni, care au atenționat că Orban nu are mandatul blocului comunitar de a purta negocieri cu Moscova.

Vineri, înainte de vizita în capitala rusă, Viktor Orban a precizat, într-o emisiune la un post de radio maghiar, că nu este în măsură să negocieze în numele UE între Ucraina și Rusia. Dar ceea ce poate să facă este să încerce să convingă părțile în conflict de „necesitatea de a parcurge împreună un drum lung care se poate încheia cu încetarea focului și negocieri de pace”.

Oficialii UE și-au intensificat declarațiile de distanțare față de vizita surpriză a premierului ungar și a ministrului său de externe, Peter Szijjarto, la Moscova.

„Înduplecarea nu îl va opri pe Putin”, a scris pe rețeaua X șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace globală, justă și durabilă în Ucraina”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că premierul ungar nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova, de aceea vizita sa are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia.

„Cele 27 de națiuni ale UE s-au opus ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei, impunând Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent în urma invaziei. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă”, a declarat Borrell.

În ajun, șeful Consiliului European, Charles Michel, a reiterat poziția comună a UE conform căreia „nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

Orban întreține relații strânse cu Putin, opunându-se sancțiunilor și eforturilor militare ale Occidentului de a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă. Atitudinea lui Orban față de Moscova a stârnit îngrijorarea că președinția maghiară a UE ar putea eroda unitatea membrilor blocului în legătură cu războiul din Ucraina.

La Kiev, pe 2 iulie, Viktor Orban i-a prezentat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o propunere de încetare a focului. El a refuzat să ofere detalii, dar a declarat că l-a întrebat pe Zelenski „dacă este posibil să luăm o pauză, să oprim focul și apoi să continuăm negocierile”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te