Premierul Ungariei avertizează că UE s-ar putea transforma într-o nouă Uniune Sovietică

Premierul ungar Viktor Orban.

Ungaria nu poate accepta condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea criteriilor privind statul de drept pentru că aceasta ar însemna că Uniunea Europeană ar funcționa la fel ca fosta Uniune Sovietică, a afirmat, vineri, premierul ungar Viktor Orban.

### Vezi și... ### Comisia condiționează accesul la banii UE de respectarea drepturilor LGBT


Vorbind la postul public de radio, Orban a precizat că această analogie a făcut-o joi, în cursul unei convorbiri cu cancelara germană Angela Merkel, a cărei țară deține președinția prin rotație a Uniunii Europene. „I-am spus că dacă această reglementare elaborată de Parlamentul European şi preşedinţia germană (a Consiliului UE) urmează să fie acceptată - este nevoie de o majoritate de două treimi, aşa că nu o putem bloca -, atunci înseamnă că am transformat UE în Uniunea Sovietică”.

El a adăugat că respectivele criterii ar însemna un „şantaj pe o bază ideologică fără criterii obiective”.

Polonia, la fel ca Ungaria, a avertizat deja că ar putea bloca adoptarea viitorul buget al UE, dar și programul financiar separat de sprijin pentru economiile lovite de pandemia de coronavirus, dacă nu se renunță la condiționare.

La 5 noiembrie, Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind un „regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare „Next Generation” vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru, atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Acest acord între PE şi preşedinţia germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat oficial de plenul PE şi de Consiliu.