Premierul Ungariei cere demisia vicepreședintei Comisiei Europene

Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și premierul Ungariei Viktor Orban

Premierul maghiar Viktor Orban a cerut demisia vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova, acuzând-o de „declarații publice ofensatoare” despre democrația din Ungaria.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației germane Der Spiegel, cehoaica Jourova, care este și comisară pentru valori și transparență, a spus că Orban construiește în Ungaria o „democrație bolnavă”, nu o „democrație iliberală” după cum se exprimă premierul maghiar. „Mă tem că oamenii din Ungaria pot descoperi într-o bună zi că ultimele lor alegeri au fost și ultimele lor alegeri libere”, a mai spus Jourova în interviu.

Pe 30 septembrie, ea va prezenta un raport despre statul de drept în țările Uniunii Europene, așteptându-se că guvernul Ungariei va fi criticat aspru. Premierul Orban i-a cerut demisia într-o scrisoare trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care mai scrie că declarațiile oficialei europene sunt „incompatibile cu mandatul său actual”. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus însă că Ursula von der Leyen are „încredere deplină” în adjuncta sa.