Premieră medicală la Institutul de Medicină Urgentă: Operație minim-invazivă de extracție a trombului

Intervenția minim invazivă nu a fost posibilă până acum din cauza lipsei unui aspirator performant, care a fost cumpărat de curând de instituție.

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) au realizat, în premieră, o operație de extracție a cheagurilor de sânge din picior prin tromboaspirație percutantă. Pacientul, în vârstă de 61 de ani, acuza dureri și o senzație de amorțeală și răceală în picior, iar anterior a mai fost supus unei intervenții de extragere a trombilor prin metoda deschisă.

La modul practic, chirurgii nu au mai realizat o operație deschisă, cum se făcea până acum, dar au efectuat o puncție în porțiunea superioară a coapsei. După aspirarea trombului cu acul, medicii au identificat o stenoză (îngustare) și un spasm vascular, care au fost îndepărtate prin angioplastie endoluminală cu balon.

Intervenția a durat 60 de minute, pacientului fiindu-i restabilit pulsul periferic și diminuate alte simptome.

„Pacientul a mai fost supus anul trecut unei intervenții de extracție a trombilor, dar prin abord deschis, iar acum am apelat la o intervenție minim-invazivă pentru a nu-l supune altor riscuri, dar și pentru a reduce timpul de recuperare. Pacientul avea și alte maladii concomitente, de aceea, în cazul lui, trebuia să excludem orice risc. Pacientul se simte bine și a fost deja externat”, a declarat pentru Europa Liberă, șeful Laboratorului de Medicină Intervențională al IMU, Roman Smolnițchi.

Specialistul spune că, anterior, la IMU, erau operate prin metoda deschisă aproximativ 100 de persoane pe an. Intervenția minim invazivă nu a fost posibilă până acum din cauza lipsei unui aspirator performant, numit „Penumbra”, care a fost cumpărat de curând de instituție, a explicat Roman Smolnițchi.