Pentru prima data în istoria sa, Comisia Europeană dă miercuri publicității o analiză privind starea democrație și a domniei legii în țările membre iar potrivit unui proiect al documentului, Comisia constată că în unele țări „standardele europene sunt puse la grea încercare”. Sunt criticate mai ales atacurile asupra întregului sistem care ar trebui să garanteze domnia legii.
### Vezi și... ### Premierul Ungariei cere demisia vicepreședintei Comisiei Europene
Raportul analizează patru aspect: sistemul juridic, lupta cu corupția, libertatea și pluralismul presei și în general funcționarea sistemului de control reciproc între cele patru puteri din stat: executivă, legislativă, judecătorească și media.
Cum era de așteptat, raportul este critic mai ales la adresa independenței justiției în Ungaria și Polonia dar „există probleme și în alte state membre”, context în care sunt menționate România, Bulgaria, Croația și Slovacia.
La capitolul amenințări la adresa libertății mas media sunt menționate Bulgaria și Croația, Ungaria, Slovenia și Spania.
„Domnia legii nu ține de ideologia de dreapta sau stânga, ține de domeniul eticii” a declarat între altele vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, cea care va prezenta raportul.
Věra Jourová a mai declarat că are din copilăria trăită în Cehoslovacia comunistă amintirea unui stat totalitar, în care domnia legii era ignorată. „Uniunea Europeană a fost creată și ca un antidot pentru astfel de tendințe autoritare” a mai spus ea într-un interviu cu Politico. eu.
În principiu, nerespectarea valorilor democratice europene ar urma să fie penalizată și financiar prin neacordarea unor fonduri europene dar în ultimul moment, pentru a evita o dispută care ar bloca adoptarea bugetului european pe următorii cinci ani, Germania a venit cu o propunere de compromis, criticată că ar elimina total amenințarea financiară.